Na een raar eindexamenjaar mag ook bij Marit (18) de vlag eindelijk buiten

BREDA - De vlag kan vandaag uit bij veel Bredase eindexamenleerlingen. Zij krijgen vandaag namelijk te horen of zij geslaagd zijn of niet. Een spannend moment, geeft de 18-jarige Marit die in 5 Havo zit op de Nassau, eerlijk toe. Gelukkig kreeg zij goed nieuws, en mag ook bij haar de vlag uit.


De opluchting is groot bij de 18-jarige Marit: de vlag mag uit. Heel onverwachts is dat niet, want de leerling van de Nassau ging haar eindexamens in met bijna alleen maar 7’s en 8’en op haar lijst. Toch leverden de eindexamens haar nog best veel stress op. “Ik vond sommige eindexamens echt veel moeilijker dan verwacht. Engels en geschiedenis waren bijvoorbeeld veel moeilijker dan de examens waar we mee geoefend hadden. Daardoor was ik nu toch wel zenuwachtig.”

Bijzonder jaar

Eindexamenleerlingen hebben een bijzonder jaar achter de rug. In tegenstelling tot hun medescholieren mochten zij wél bijna heel het jaar ‘gewoon’ naar school. “Daar ben ik nog steeds echt blij mee. Dat was echt een goede keuze van de overheid”, vertelt Marit. Op de Nassau konden de meeste lessen worden gegeven in de gymzalen. Voor sommige lessen waren die niet beschikbaar. Dan werd de klas gesplitst over twee of drie lokalen, waarbij voor slecht één een leraar stond. De rest keek mee via videoverbinding. “Als ik eerlijk ben heb ik in die lessen niet zoveel gedaan. Het is ongelofelijk moeilijk om motivatie op te brengen wanneer je naar een scherm moet kijken.”

Motivatie

Motivatie vinden om te leren was sowieso een extra grote uitdaging dit jaar. Want waar het harde leren in een eindexamenjaar normaal gesproken wordt afgewisseld met allerlei leuke activiteiten, was dat dit jaar niet het geval. “We zouden eigenlijk naar Ieper en naar Berlijn gaan. En we zouden natuurlijk een gala hebben. Dat is allemaal niet door gegaan vanwege de coronamaatregelen. Dat vind ik nog steeds echt heel jammer. Daardoor voelde het helemaal niet als een eindexamenjaar.” Ook de traditionele examenstunt mocht niet doorgaan. Maar daar hadden de eindexamenleerlingen van De Nassau lak aan. Zij bouwden alsnog een feestje op het schoolplein om het einde van hun middelbare schooltijd te vieren. “Na een uur werd dat afgebroken. Logisch natuurlijk. Maar ik ben blij dat we het toch gedaan hebben. Het hoort er gewoon bij.”

Komend jaar wil Marit gaan studeren aan de hotelschool. Of ze daarvoor naar Maastricht verhuist of in Breda blijft om de opleiding aan BUas te volgen, weet ze nog niet. Maar één ding is wel zeker: ze hoopt vooral dat het een nórmaal jaar zal worden, zonder coronamaatregelen.