Foto: Wesley van der Linde

Petitie voor gratis ophalen grofvuil in Breda levert al 1100 handtekeningen op

BREDA - Een petitie die pleit voor het gratis maken van het ophalen van grofvuil in Breda kan rekenen op veel bijval. De digitale petitie werd al ruim 1100 keer ondertekend in minder dan drie dagen tijd.

Sinds 1 januari 2021 is het op laten halen van grofvuil niet meer gratis. Inwoners moeten nu 25 euro betalen wanneer zij maximaal twee kuub grofvuil willen laten ophalen. En daar is al sinds de invoering van de regel, mede vanwege de lange wachttijden bij de milieustraten, veel verzet tegen.


Enkele dagen geleden zag de Bredase Olga Voeten weer een dumping van grofvuil bij een ondergrondse restafvalcontainer staan. Voor haar was de maat toen vol. Zij startte een petitie waarin ze pleit voor het terugdraaien van de regels: het ophalen van grofvuil moet weer gratis worden. “Het systeem waarbij je 25 euro moet betalen per 2m3 grofvuil zorgt voor veel frustratie en illegale stortingen”, schrijft zij. “Ondergrondse containers voor restafval worden volgepropt met allerlei troep waardoor deze te snel vol zitten. Gevolg is dat er dan weer veel afvalzakken naast die containers komen te staan.” Haar betoog kan rekenen op veel bijval. Zo’n 1200 mensen hebben de petitie in de afgelopen drie dagen ondertekend. 

Kosten
De kosten van de afvalverwerking zijn in Breda, net als in veel andere gemeenten, de afgelopen tijd flink gestegen. Dit komt onder andere doordat de stortbelasting vanuit het Rijk is gestegen, en de opbrengsten uit afvalstromen zijn afgenomen. Het betaald maken van grofvuil is één van de manieren waarop Breda de kosten van de afvalverwerking beter in balans wil brengen.  
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief