Foto: Boswachter Floris Hoefakker

Boswachter Floris Hoefakker na overlijden reekalf: ‘Blijf van wilde dieren af!’

BREDA - Boswachter Floris Hoefakker doet een dringende oproep aan bezoekers van de Bredase bossen: “Blijf van wilde dieren af of bel een specialist!”. Deze oproep deed hij naar aanleiding van een reekalf dat gisteren overleed.


De oorzaak van de dood van het kalfje kan volgens boswachter Floris Hoefakker komen door de stress of geursporen die mensen of honden achtergelaten hebben, waardoor zijn moeder zijn geur niet meer kon opsporen. “Moeder en kalf herkennen elkaar op geur, de geur kan worden verstoord door geursporen van mensen of dieren die dicht in de buurt komen. Omdat reekalfjes niet lang en ver kunnen lopen, laat moeder hen achter op een rustige plek. De moeder komt hoogstens twee keer per dag om melk te geven, de rest van de tijd ligt het jonge dier weerloos op de grond.”

Rustige plek

De boswachter was dinsdagavond nog laat op pad om het kalf op weg te helpen. “Hij lag midden op een druk pad en met deze leeftijd kunnen ze nog niet lopen. De kans dat het moederdier het zou voeden op een druk pad is echter klein. Ik heb het kalfje met handschoenen opgepakt en in een tas met varens en bladeren gelegd. Vervolgens heb ik hem op een rustig plekje in het bos gelegd, in de hoop dat hij opgepikt zou worden door zijn moeder.” 


Het reekalf wordt verplaatst naar een rustige plek - Boswachter Floris Hoefakker

Overleden

Echter mocht de verplaatsing van het kalfje niet baten. Woensdagochtend berichtte Floris dat het reekalf de nacht niet heeft overleefd. De Bredase boswachter doet een oproep op Instagram en vraagt bezoekers van bossen dringend om van wilde dieren af te blijven. “Het overleden kalfje wordt door een preparateur opgezet zodat we het kunnen gebruiken tijdens voorlichtingen”, schrijft boswachter Floris in een bericht. “Hopelijk gaat dit kalf ons in de toekomst helpen om zijn soortgenoten voor dit lot te behoeden.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief