Foto: Mencia de Mendoza

Petitie voor genderneutrale toiletten op Mencia levert veel steun op: Tweehonderd handtekeningen

BREDA - Op steeds meer scholen zijn genderneutrale toiletten te vinden. Maar op het Mencia de Mendoza nog niet. Een groep leerlingen wil daar verandering in brengen en startte een petitie op. Die kan tot hun blijdschap rekenen op veel steun en positieve reacties. Helaas kwamen er online ook wel minder fijne reacties, vertelt docent Sofie Kunz. “Het toont maar weer aan dat het echt nodig is om je in te blijven zetten voor inclusiviteit.”


Sinds 15 oktober 2020 heeft het Mencia de Mendoza een GSA: een Gender and Sexuality Alliance. Die werd op Paarse vrijdag opgericht door docenten Sofie Kunz en Rudy Bakx. Inmiddels bestaat de groep uit zo’n twintig leerlingen die zich samen inzetten om de inclusiviteit op de school te verbeteren. En daar is Kunz enorm trots op. “We gaan samen in gesprek met manieren om de school inclusiever te maken. Want je hoort nog vaak in de gangen dat homo als scheldwoord wordt gebruikt. Ook is er veel onwetendheid over het onderwerp gender. Door met elkaar te praten over zo’n onderwerp, creëer je ook meer begrip.”

Genderneutrale toiletten

Recentelijk kwamen een aantal leerlingen van de GSA op het idee om zich in te gaan zetten voor genderneutrale toiletten. Want die heeft het Mencia de Mendoza niet. Via een online petitie proberen de leerlingen zoveel mogelijk handtekeningen in te zamelen. “Het is enorm belangrijk dat iedereen zich veilig kan voelen op onze school. Toch is dat niet altijd vanzelfsprekend, vooral bij trans personen”, leggen ze uit in de petitie. “Zelfs bij minder serieuze zaken zoals toiletgebruik, is dit zo. Zij moeten vaak rekening houden met anderen in plaats van andersom en mogen niet het toilet dat bij hun genderidentiteit past gebruiken. Wij, de GSA van Mencia de Mendoza vinden dat hier verandering in moet komen en stellen de oprichting van een gender-neutrale vleugel van toiletten voor. Deze is niet alleen voor trans leerlingen bestemd, maar kan door iedereen gebruikt worden. Zo geven we een veiliger gevoel aan leerlingen en maken we de school ruimdenkender en inclusiever! “

De petitie kan rekenen op veel steun en positieve reacties, vertelt Kunz. Al ruim 220 mensen hebben de petitie ondertekend. Maar wat Kunz niet had zien aankomen, waren de negatieve reacties op sociale media. Vooral op Instagram, waar mensen gemakkelijk anoniem hun mening kunnen geven, kwamen heftige haatreacties binnen. “Erg jammer om te zien dat dat gebeurd”, aldus de docente. Toch wil Kunz vooral de positieve kant benadrukken. “We moeten alle fijne reacties die we gehad hebben niet vergeten. Want die zijn er heel veel. En uiteindelijk motiveren de haatreacties ons alleen maar. Want ze tonen aan dat het echt nodig is om ons in te zetten voor een inclusieve school.”

Momenteel is de petitie voor genderneutrale toiletten nog steeds te ondertekenen. Uiteindelijk zullen de leerlingen de petitie gaan overhandigen aan de directie van de school. Er zal dan een gesprek plaatsvinden tussen de GSA en de directie. Het wordt dus later duidelijk of de genderneutrale toiletten er ook echt komen.

Over GSA
De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, sekses, gender identiteiten en gender expressies. GSA’s zijn er op veel scholen, en krijgen steun van het COC.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief