Foto: Wesley van der Linde

Weerbericht Breda: ‘Tropische hitte op komst’

BREDA - Weerman Nico Koevoets houdt zich al jaren bezig met het weer in West-Brabant. Vandaag de weersverwachting voor maandag 14 juni en de komende dagen.Een rug van hoge luchtdruk strekt zich via Nederland oostwaarts uit naar Polen. Een zwak koufrontje boven Engeland trekt vannacht en morgenochtend doorheen Brabant. Het geeft meer wolkenvelden. Vanaf woensdag is het enkele dagen heet weer.

Verwachting voor maandag 14 juni
Het wordt een zonovergoten dag. Om 11 uur lagen de dichtstbijzijnde wolken midden op de Noordzee en boven het zuidwesten van Frankrijk.
Een lange zonnige dag dus met temperaturen die in de loop van de middag reiken naar 28 of 29 graden. Er staat daarbij een zwak tot matig zuidwestenwindje van gemiddeld 2 of 3 Beaufort.

Het weer voor de komende dagen
Dinsdag 15 juni 2021

Een zwak koufrontje brengt vooral tijdens de ochtenduren wolkenvelden. Het blijft droog. Gaandeweg de middag keert de zon terug en het kwik doet tijdelijk een klein stapje terug naar ongeveer 25 graden. De wind waait met 2 Beaufort zwak uit het noordoosten.

Woensdag 16 juni 
De wind is zwak en waait uit het zuidoosten. Zo wordt recordhete lucht vanuit Frankrijk naar Brabant gevoerd. In Ceret, in het departement Pyrénées-Orientales, werd het zondag 37,8 graden! Een deel van die hitte komt richting Nederland. De temperatuur kan oplopen naar 31 tot lokaal 32 graden. Verder is het meestal zonnig en droog.

Donderdag 17 juni
Een onweerachtig lagedrukgebied boven het noorden van Frankrijk brengt meer wolkenvelden. Lokaal zou een pittige regen- of onweersbui kunnen vallen. Maar zeker is dat niet. Net zo gemakkelijk kan het plaatselijk droog blijven of een kleine hoeveelheid vallen. De wind waait zwak tot matig met 2 of 3 Beaufort uit het zuiden. Het wordt zinderend heet met maxima tot 33, lokaal 34 graden.

Vrijdag 18 juni
Het wordt vrijdag toenemend onweerachtig en minder warm met maxima tot ongeveer 28 graden. Lokaal kan een zware regen- of onweersbui vallen. Het is allerminst zeker dat er overal regen zal vallen. De zuidenwind is zwak tot matig (2 tot 3 Beaufort).

Zo was het weer zondag 13 juni 2021
Maximumtemperatuur: 25,2 graden
Minimumtemperatuur: 9,5 graden
Neerslag: droog
Meetpunt Breda - Haagse Beemden


Weersverwachting opgesteld maandag 14 juni 2021 om 11:00 uur
Nico Koevoets