Afbeelding
Foto: Screenshot YouTube

Franks Filmtip: ‘Ook vermakelijk als je niet van voetbal houdt’

Door: Britta Janssen Cultuur Uitgelicht

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in één van de Bredase bioscopen draait of online te bekijken is. Door afwezigheid van Frank schrijven onze eigen redacteuren tijdelijk de filmtip. Dit keer ‘Gek van Oranje’. Te zien bij Videoland.

Voor wie momenteel geen genoeg kan krijgen van het (Nederlandse) voetbal, een Oranje-film. Leuk aspect van deze romantische komedie is dat ‘ie ook vermakelijk is voor wie níet van het spelletje houdt. In ‘Gek van Oranje’ volgen we verschillende personages tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2010.

‘Gek van Oranje’ is een zomerse feelgoodfilm voor de hele familie. Ton Kas is op zijn best in de rol die hij wel vaker met glans vertolkt; die van brompot met stiekem een hart van goud. In deze productie van Pim van Hoeve, die ook de voetbaldramaserie ‘Johan Cruijff: logisch is anders’ regisseerde, speelt Kas ‘meneer Henk’, die in een typisch Nederlandse straat woont. De voetbalvlaggetjes aan zijn gevel, houden de buurvrouw wakker, maar Henks teckel Funny (gespeeld door Dina) brengt hem en zijn buren, nee, zelfs de hele straat, nader tot elkaar. Funny blijkt namelijk de wedstrijduitslagen van het Nederlands Elftal feilloos te kunnen voorspellen. Henks overbuurmeisje Ping is niet onder de indruk van zijn gemopper en de twee raken zelfs bevriend. Aan het einde van de film maakt Henk Ping heel blij.

De tekst gaat verder onder de trailer.

Makkelijk te volgen 

Regisseur Pim van Hoeve schakelt in deze mozaïek-film moeiteloos tussen de verschillende verhaallijnen, die makkelijk te volgen zijn voor de kijker. Zo zijn we getuige van de bruiloft in oranje en wit - de bruid is zelfs helemaal in oranje uitgedost - van voetballiefhebbers Janice (Esmée van Kampen) en Michael (Martijn Fischer). Voordat Michael echter zijn ja-woord kan geven, krijgt hij een hartaanval. Hij komt weer bij, maar moet op doktersadvies het wereldkampioenschap vermijden, omdat het te veel opwinding veroorzaakt. Maar hoe doe je dat, als het hele land oranje kleurt?

Van schrijver Adam (Nasrdin Dchar) mag het WK snel voorbij zijn. Zijn vrouw (Susan Visser) en kinderen genieten van het voetbal, maar Adam noemt zichzelf de uitzondering die de regel bevestigt: hij is een man die voetbal haat. Al spreekt hij er wel over in de we-vorm. Om zijn huis vol visite rondom de televisie te ontvluchten, gaat hij maar iets nuttigs doen; naar de wasserette. Daar is de enige andere aanwezige Merel (Hannah Hoekstra), die Adams nieuwe boek zit te lezen. Zonder dat ze in de gaten heeft tegen wie ze praat, vertelt ze de schrijver dat dit werk niet kan tippen aan zijn debuut. Toch vinden ze elkaar in hun aversie tegen Oranje. Als dat maar niet te ver gaat, want ze hebben allebei een relatie...

In de film komen de duels van het Nederlands Elftal langs met de tegenstanders die de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk ook in het echt trof in 2010. Toen haalde Oranje de finale. Gaat dat bij dit EK ook lukken?

Weetjes over deze film:

- Opvallend detail is dat doelman Maarten Stekelenburg als enige speler toen en nu, bij het Europees kampioenschap, op het veld staat.

- Presentator Jan Versteegh maakt in ‘Gek van Oranje’ zijn acteerdebuut en heeft meteen een cruciale rol te pakken

Regie: Pim van Hoeve