Foto: Amber Kuijs

Parkies gaat werken met kaartjes en testen: ‘Het is voor nu onze enige mogelijkheid’

BREDA - Vanaf 13 juli kunnen Bredanaars weer genieten van Brand Parkies, zoals Palm Parkies vanaf dit jaar heet. Maar vanwege de coronamaatregelen zijn er wel een aantal wijzigingen. Zo moet je een kaartje reserveren, een negatief testbewijs kunnen laten zien en moet je voor het evenement een kleine entreeprijs betalen. Het is de enige manier waarop Parkies binnen de huidige maatregelen tóch voor muzikale dinsdagavonden in het park kan zorgen.


Wie in juli weer wil genieten van Parkies, moet er rekening mee houden dat hij dan wel van te voren een kaartje moet reserveren. Vanwege de coronamaatregelen heeft Parkies de regels flink moeten veranderen. En dat is niet zo gek, want normaal gesproken komen er duizenden mensen op de concerten af. Zo is reserveren vooraf verplicht, en heeft Parkies er ook voor gekozen om te werken met negatieve testbewijzen zodat 1,5 meter afstand houden niet nodig is. Dat betekent dus wel dat je een negatief testbewijs moet kunnen laten zien of een vaccinatiebewijs.

Wat verder ook een verandering is, is dat Parkies niet meer gratis is. Het goedkoopste kaartje is 3,75 euro. Dan krijg je de ‘normale’ toegang tot het openluchtconcert. Die entreeprijs is onder andere nodig om het reserveringsysteem dat vanwege de maatregelen verplicht is te kunnen bekostigen, legt Bas Witlox van Parkies uit. “Voor nu is dit de manier waarop we het kunnen organiseren, maar dat wil natuurlijk zeker niet zeggen dat Parkies voor altijd betaald zal blijven.” Parkies heeft voor deze editie ook speciale tickets geregeld. Voor 7,50 mag je ook op het terras zitten, en voor 25 euro mag je plaatsnemen op de Proefparade en krijgt je er een bierproeverij bij.

SP

Dat Parkies de regels moest aanpassen vanwege de coronamaatregelen, was vooraf al duidelijk. Maar dat het evenement niet meer gratis is, schiet bij SP’er Dirk Uijl in het verkeerde keelgat. “Parkies was altijd een laagdrempelig, gratis evenement dat het veel bezochte en altijd Valkenberg veranderde in een grote picknickplaats.” Het entreegeld brengt daar verandering in. “Hiermee komt voor een heleboel gezinnen en studenten het einde aan een leuk en gratis feestje op de dinsdagavonden. Het is onbestaanbaar dat dit zomaar gebeurd.” De partij wil graag van het college weten of zij bereid zijn om in te grijpen, en te zorgen dat Parkies ‘gewoon’ weer gratis toegankelijk wordt.