Foto: Wesley van der Linde

Breda stelt voormalig CSM-terrein open voor rondleidingen: ‘Een unieke kans’

BREDA - Vanaf 3 juli wordt er iedere zaterdag een zoete wandeling georganiseerd op het voormalig CSM-terrein. Een unieke kans, want binnenkort krijgt het oud Bredaas stadsdeel een nieuw gezicht. De plek waar van 1872 tot 2005 in Breda suiker werd geproduceerd draagt sinds maart de naam ‘’t Zoet, Sweetspot van Brabant’.


De gemeente heeft besloten om het voormalig CSM-terrein in juli open te stellen voor rondlleidingen. Iedere zaterdag wordt er van 2 tot half 4 een zoete wandeling voor maximaal tien personen per rondleiding gehouden. Tijdens deze wandeling over het voormalige fabrieksterrein van suikerfabriek Wittouck worden de verhalen van toen, nu én straks gedeeld. “Hier trilt de vlinderkus van de historie, voel je de energie van vandaag en de dynamiek van morgen”, aldus de gemeente. Daarnaast is het een unieke kans om foto’s te maken en naar de toekomst te kijken. Op termijn zullen hier volop actitiviteiten plaatsvinden en krijgt het oud Bredaas stadsdeel, dat sinds maart de naam ‘’t Zoet, Sweetspot van Brabant’ draagt, een nieuw gezicht. 

Historie 

In 1872 werd langs de Mark bij het station Breda de suikerfabriek gebouwd. De suikerfabriek in Breda werd opgericht door de Bredasche Beetwortelsuikerfabriek Van Aken, Segers en Compagnie. In 1874 werd de fabriek gekocht door de Belgische suikermagnaat Felix Wittouck. Vanaf toen heette de fabriek dan ook ’de Wittouck’. Later werd dit de Centrale Suiker Maatschappij (CSM). Deze fabriek bleef tot 2005 in bedrijf en was gedurende al die tijd niet alleen een zeer beeldbepalend element in de skyline van Breda, maar ook een belangrijke bron van welvaart, werkgelegenheid voor de stad en de altijd aanwezig herkenbare geur tijdens de bietencampagne. 

In 2021 kochten de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant samen het voormalig CSM terrein. Voordat het in gebruik wordt genomen, wordt momenteel het terrein veilig gemaakt: Vervuilde bodem wordt aangepakt, uitstekende funderingsresten van de gebouwen die nog in de grond zitten worden verwijderd en het hele terrein wordt afgesloten en bewaakt, met als doel de Bredanaar op afzienbare tijd kennis te laten maken met het gebied. Tegelijkertijd wordt de idee- en  planvorming over de toekomst nu opgepakt. 

Kijk voor meer informatie en aanmelden hier

 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief