Het stadhuis op de Grote Markt
Het stadhuis op de Grote Markt Foto: Wesley van der Linde

Flinke fouten bij aanbestedingen: Van 3 naar 13 miljoen euro

Door: Advertorial Algemeen

BREDA - De gemeente Breda heeft in 2020 voor 12,9 miljoen euro aan opdrachten niet correct Europees aanbesteed terwijl dat wel verplicht is. Accountant PwC heeft de jaarstukken na controle voorzien van een ‘oordeel met beperking over rechtmatigheid’. Dat houdt in dat de jaarstukken dus in zijn geheel goed zijn gekeurd, maar dat op het onderwerp aanbesteden te grote fouten zijn gemaakt voor een goedkeurend oordeel zonder beperking. 

In 2019 kreeg de gemeente Breda van accountant PWC al te horen dat er fouten werden gemaakt bij het Europees aanbesteden. Toen werd er voor drie miljoen euro aan contracten afgesloten zonder dat die Europees aanbesteed werden, terwijl dit wel verplicht is.

In 2020 is het totale bedrag dat foutief niet is aanbesteed fors gestegen. Het gaat om een bedrag van 12,9 miljoen euro, aldus PWC. “De specifieke aandachtspunten die uit de controle van dit jaar naar voren komen zijn de aanschaf en licenties van software en overschrijdingen van bestaande contracten”, laat PWC weten in het accountantsverslag. Er is dus flink werk aan de winkel voor Breda om het aanbestedingsproces te verbeteren. Want momenteel bedraagt de totale aanbestedingsfout 176 procent van de ‘goedkeuringstolerantie’ van PWC. 

In de gemeenteraad is boos gereageerd op het nieuws dat Breda het aanbesteden niet op orde heeft en een oordeel met beperking heeft gekregen van de accountant. Vanavond zal er in de oordeelsvormende sessie over de jaarstukken opnieuw over gesproken worden in de gemeenteraad. 

Europees aanbesteden
De Europese aanbestedingsregels zorgen ervoor dat er één markt is voor overheidsopdrachten binnen de EU. Door aanbestedingen kunnen Nederlandse bedrijven dus opdrachten binnen halen uit andere EU landen, waardoor de kans op buitenlandse opdrachten toeneemt. Wanneer Breda opdrachten niet aanbesteed, worden die regels overschreden. Bedrijven die daardoor bijvoorbeeld kansen op een opdracht hebben misgelopen, zouden dan een schadevergoeding kunnen eisen.