Foto: NOS

Persconferentie Rutte: ‘1,5 meter wordt leidend en EK mag op schermen in de horeca’

BREDA - Demissionair premier Rutte heeft tijdens de persconferentie vrijdagavond flinke versoepelingen aangekondigd. Dat is mogelijk, omdat het aantal ziekenhuisopnames van mensen die besmet zijn met het coronavirus een dalende trend laat zien. Wij zetten de belangrijkste versoepelingen voor je op een rij.


Mondkapjes
De mondkapjesplicht vervalt per 26 juni. Vanaf dat moment wordt de 1,5 meter regel weer leidend. Dat betekent dus dat wanneer je 1,5 meter afstand kan houden, een mondkapje niet meer nodig is. Wanneer dat níet mogelijk is, moet je een mondkapje op zetten. Dat geldt bijvoorbeeld in het OV, waar 1,5 meter afstand houden bijna niet mogelijk is. Een uitzondering zijn contactberoepen. Omdat daar een registratieplicht is, is een mondkapje niet nodig.

Bezoeken thuis
De regels rondom thuisbezoek vervallen. Wanneer je 1,5 meter afstand kan houden, is er geen maximum aantal bezoekers meer.

Horeca
De horeca mag in restaurants weer zowel mensen ontvangen als er op 1,5 meter afstand binnen passen, en mag open blijven tot middernacht. Ook cafés en discotheken mogen open, maar daar moeten mensen wel een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien, óf aantonen dat zij in de laatste zes maanden corona hebben gehad. Die laatste regel geldt voor iedereen die iets wil organiseren waar mensen geen 1,5 meter afstand kunnen houden.

Thuiswerken
Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om op rustige dagen te reizen en zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan.  

Alcoholverkoop en zang-, schreeuw- en blaasadvies
Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw-en blaasinstrumentenadvies vervalt.  

Gratis coronatest voor reizen
Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

EK
Het is vanaf 26 juni voor de horeca weer toegestaan om schermen aan te zetten. Dat betekent dus dat de achtste finale van het EK voetbal weer op grote schermen te zien is. Ook daarbij geldt dat er geen maximum aantal bezoekers is, mits iedereen 1,5 meter afstand houdt.

Hanneke Marcelis,
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief