Foto: BredaVandaag

Weerbericht Breda: ‘Broeierig warm met kans op zware windstoten en onweer’

BREDA - Weerman Nico Koevoets houdt zich al jaren bezig met het weer in West-Brabant. Vandaag de weersverwachting voor vrijdag 18 juni en de komende dagen.


Een rug van hoge luchtdruk ligt boven de Britse eilanden. Aan haar oostflank opereren kleine onweerachtige lagedrukgebiedjes boven onze omgeving. Zo trekt vrijdag een lagedrukkern van het noordwesten van Frankrijk langs de kust naar de Noordzee. Ook na vrijdag blijven onweerachtige lagedrukkernen invloed uitoefen op Brabant.

Verwachting voor vrijdag
In de nanacht trokken de zwaarste buien (ook met onweer) over het oosten en westen van Brabant. In Woensdrecht viel er 18, in Eindhoven 17 mm. Breda kreeg een lekker mals regenbuitje van 7 mm. Tijdens de ochtenduren breekt de bewolking en kan het kwik in een broeierige atmosfeer oplopen. De temperaturen komen afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn op 28 tot 30 graden op. Bereikt het kwik de 30 graden, dan mag er in Breda van een regionale hittegolf gesproken worden. De wind waait zwak uit het zuiden met gemiddeld 1 of 2 Beaufort. In de loop van de middag ontstaan lokale regen- en onweersbuien. Met de nadruk op lokaal. Dus de ene plaats zal weinig of geen regen krijgen, terwijl op een andere plaats wateroverlast kan ontstaan als gevolg van overvloedige regenval in korte tijd. Ook onweer, hagel en zware windstoten behoren tot de mogelijkheden. In de loop van de avond neemt de buienkans af.

Het weer voor de komende dagen

Zaterdag 19 juni

De meest droge dag van de komende periode. Er zijn wolkenvelden, maar buien worden niet echt verwacht. In de loop van de dag opklaringen na een grijzige start. De noordoostenwind is zwak tot matig (2 tot 3 Beaufort). De temperaturen zijn met 24 tot 25 graden wat aangenamer.

Zondag 20 juni
Het warmt alweer snel op met een naar zuid gedraaide wind. Een zwakke wind, maar voldoende om warme broeierige lucht aan te voeren waarin de maxima naar 28 of 29 graden kunnen klimmen. In de loop van de dag opnieuw kans op lokale regen- en onweersbuien.

Maandag 21 juni
In een broeierige atmosfeer met een wisselende bewolking en weinig wind die veranderlijk is, is het wisselend bewolkt. In de loop van de dag kunnen er opnieuw lokale regen- en onweersbuien ontstaan. Maxima tot 25 graden.

Dinsdag 22 juni
Het blijft wisselvallig met een wisselende bewolking. Plaatselijk blijft een bui mogelijk. De wind is zwak en draait naar het noorden, ze voert minder warme lucht aan. De middagtemperaturen reiken dan naar ongeveer 21 of 22 graden.

Zo was het weer donderdag 17 juni 2021
Maximumtemperatuur: 31,1 graden
Minimumtemperatuur: 20,8 graden
Neerslag: droog
Meetpunt Breda - Haagse Beemden

Weersverwachting opgesteld vrijdag 4 juni 2021 om 11:00 uur

Nico Koevoets