Afbeelding
Foto: Blastprijs

Eindelijk kan het Maczek Memorial Breda leerlingen welkom heten

Door: Sandra Broosus Algemeen

BREDA - Nu het coronavirus steeds meer terrein verliest, staan de deuren van het Maczek Memorial Breda aan de Ettensebaan weer wagenwijd open. Ook voor de basisscholen (groepen 7 en 8) die van harte welkom zijn om aan de hand van Memorial-medewerkers terug te keren naar de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Breda.

Voor de scholen is door de educatiecommissie van het Maczek Memorial Breda een uitgebreid lessenpakket samengesteld voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Naast het lessenpakket kunnen de leerlingen ook een programma in het museum volgen. Er is een rondleiding en er kan gekeken worden naar een informatieve film over de oorlog en de bevrijding. Uiteraard is er ook ruimte om te praten en te discussiëren over de oorlog én vrijheid die zo vanzelfsprekend geworden is.

Corona gooide roet in het eten

Sinds de opening van het Maczek Memorial vorig jaar konden tot nu toe slechts zes klassen ontvangen worden. Corona gooide danig roet in het eten, maar nu er weer bezoekers ontvangen mogen worden, wil het Maczek Museum dolgraag verder met het scholenproject. Inmiddels hebben twee groepen 8 van de Jacintaschool uit de wijk Blauwe Kei het museum alweer bezocht en komend schooljaar hoopt de educatiecommissie 40 groepen 8 te ontvangen. Tot nu toe hebben zich 15 scholen aangemeld.

Aanmelden

Belangstellende scholen kunnen zich voor een bezoek in het komend schooljaar (2021-2022) aanmelden via de Educatiewijzer, de verzamelsite van kunst, cultuur en erfgoedzaken van Breda. De scholen kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met het Maczek Memorial. Dat kan met een mail naar jankowski@planet.nl

Voortgezet onderwijs
Vorig jaar oktober wilde het Maczek Memorial starten met een project voor het voortgezet onderwijs,. Dat project is bedacht en in elkaar gezet door vier geschiedenisstudenten van Fontys Hogeschool. Helaas kon ook dat project niet doorgaan. Het is de bedoeling komend najaar te beginnen met het project voor de vierde klassen van het voortgezet onderwijs. De geschiedenisdocenten van de scholen worden van harte uitgenodigd om aandacht aan dit project te schenken.