Foto: Eric Linssen
Uitgelicht

Angela (42) was zelf verslaafd, maar helpt met haar ervaring nu anderen

BREDA – In de rubriek Held van de Maand zetten we mensen in de schijnwerpers die zich langdurig onbetaald hebben ingezet. Deze keer is dat Angela Bison (42). Ze coördineert als vrijwilliger zelfhulpgroepen voor verslaafden in Breda. Zelf was ze jaren verslaafd. Met die ervaring helpt ze nu anderen.


“Ik groeide op in een gewoon gezin, waar niet werd gedronken of gerookt. Emoties werden niet zo geuit. Toen er spanningen waren tussen mijn ouders kon ik daar niet mee omgaan. Ik hing rond op het schoolplein, begon te roken en dronk zo nu en dan alcohol. Dat nam angst weg. Zo ging het van bessenjenever naar Bacardi Breezers en wodka. Terwijl mijn vriendinnen dat wel konden, lukte het mij niet om de maat te houden. Ik zat in een gabberscene, waar drugs, ook harddrugs, stoer waren. Op mijn 15e had ik ’n paar keer geblowd en later kwamen daar paddo’s, pilletjes en lijntjes speed bij. Ik ging me steeds slechter voelen. Rond m’n 20e werkten die middelen niet meer en cocaïne was een uitkomst. Ondertussen rondde ik wel de NHTV af en had ik bijbaantjes, ook om de drugs te kunnen betalen.”

Kapot

Toen Angela een relatie kreeg met iemand uit het criminele circuit kreeg ze de cocaïne voor niets, en toen ging het hard. “Ik was zelf ook crimineel actief, daar ben ik niet trots op. Ik wist dat ik daar uit moest komen en probeerde een nieuwe start in Costa Rica. Na een jaar was ik terug, teleurgesteld en nog steeds verslaafd. Ik vond wel gewoon een baan. M’n dag bestond uit vroeg opstaan, werken, drugs en drank halen, gebruiken en comaslapen. Ik wist dat ik rigoureus moest stoppen om niet kapot te gaan.” Angela koos voor opname in een zogenaamde 12-stappenkliniek. “Daarna heb ik nooit meer gebruikt. Als onderdeel van de therapie heb ik in kaart gebracht welke mensen en bedrijven ik schade heb toegebracht. Ik ben bij allemaal langs geweest om mijn excuses aan te bieden en de rekening te vereffenen.”

De zelfhulpgroepen

Om terugval te voorkomen volgde Angela een zelfhulpgroep in Breda. Daar treffen lotgenoten elkaar, vind je steun en leer je van elkaars ervaringen. “Na een jaar kon ik gelukkig ook iets voor anderen doen. Het begon met kleine dingen zoals koffiezetten. Dat is steeds meer geworden. Sinds 2012 zet ik in mijn vrije tijd nieuwe groepen op, hou de website bij, regel locaties en ben 24/7 contactpersoon. Iedere maand help ik met het opvangen en wegwijs maken van tientallen nieuwe mensen. Daar blijven er zo’n vijf van over. Veel haken af of gaan dood, het is een kwestie van geduld en doorzetten. Je moet iedereen aandacht geven, en tegelijk ook focussen op doorzetters. Ik heb veel van de maatschappij genomen en zo kan ik daarvan iets teruggeven, de schade herstellen. En het is goed om van betekenis te zijn, dat is voor een verslaafde niet vanzelfsprekend.”

Geïnteresseerd in de zelfhulpgroepen voor verslaafden? Kijk op: www.na-holland.nl. Wil je meer weten over Angela Bison of andere helden? Ga dan naar www.heldenvanbreda.nl

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief