Foto: Bart de Raad
Uitgelicht

Dankzij deze drie vrienden drink je in Breda voortaan lokale Limoncello van de tap

BREDA - Vrienden Daan (24), Bart (24) en Jarno (26) houden wel van een drankje. En dan niet alleen van drinken, maar ook van het maken. Een paar maanden geleden begonnen ze met het produceren van hun eigen, Bredase Limoncello. En dat werd een doorslaand succes. Je drinkt Primo Limoncello op verschillende plekken in Breda, én bij BRACK zelfs van de tap. 


De kans is groot dat je bij limoncello aan een mierzoet, stroperig, ijskoud drankje denkt. Maar dat is Primo Limoncello zeker níet, legt Bart de Raad uit. “Wat je bij limoncello vaak ziet, is dat het niet met de hoogste kwaliteit citroenen wordt gemaakt. Ook wordt het hoge alcoholpercentage vaak gecompenseerd met heel veel suiker, zodat het niet te bitter wordt. Dan krijg je dus een mierzoet drankje, waarin de citroen niet centraal staat. Toen Daan, Jarno en ik besloten om limoncello te gaan maken, wilden we dat koste wat het kost voorkomen.”

Italië

De drie Bredase vrienden besloten limoncello te gaan maken na een gezellige wijnavond bij de vader van één van hen thuis. Dat pakten zij serieus aan, want ze reisden ervoor af naar Italië. Daar gingen ze op zoek naar een leverancier van Sorrento citroenen. “Dat zijn de beste citroenen ter wereld”, vertelt Bart enthousiast. “Die zijn zo smaakvol, daar kun je gewoon een hap uit nemen.” Die hoge kwaliteit citroen staat bij limoncello van de vrienden dan ook centraal. 

Verder kozen de drie voor een limoncello met een alcoholpercentage van ‘slechts’ 24 procent. Bij veel andere limoncello’s is dat ruim 30 procent. “We voegen daarom ook veel minder suiker toe. Daardoor is onze limoncello niet zo mierzoet, en blijft de smaak van de citroenen veel beter overeind.” De eerste flessen drank die de vrienden maakten, smaakten al snel naar meer. “We kregen heel positieve reacties. Dus toen zijn we snel opgeschaald.”

Horeca

Om professioneel te kunnen gaan produceren, gingen de vrienden een samenwerking aan met een producent in de regio. En als afzetmarkt kozen ze uiteraard voor de Bredase horeca. “We wonen alle drie in Breda, dus we zijn gewoon lokale horeca gaan benaderen. Dat ging echt boven verwachting goed. Steeds meer plekken in Breda schenken onze limoncello, daar zijn we enorm trots op. 

Een uniek moment vond afgelopen weekend plaats. Toen startte ook Brack met het schenken van Primo Limoncello. En niet uit de fles, maar van de tap. “Brack vroeg ons of we het ook in een fust konden leveren. Die uitdaging gingen we graag aan. Dus daardoor hebben we nu echt iets unieks gerealiseerd: In Breda kun je lokale limoncello drinken van de tap!”


Bart de Raad, Daan Sybesma en Jarno Nelis bij de tap van Brack - Primo Limoncello

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief