Uitgelicht

Na een burn-out gooide Marc het roer om: ‘Met mijn nieuwe zaak wil ik gezond eten stimuleren’

BREDA - Even snel, goedkoop eten afhalen? Dan is de kans groot dat je iets ongezonds kiest, stelt Marc van Tilburg. En daar wil hij verandering in brengen. Na zijn burn-out gooide hij zijn leefstijl om, en koos hij voor gezond en bewust eten. “Ik ken de voordelen nu als geen anders. Daarom wil ik anderen stimuleren ook gezond te eten.” Dat gaat hij doen met zijn eigen horecazaak. En om die te realiseren is hij een crowdfundingactie gestart. 


Marc was zestien jaar oud toen hij op het idee kwam op een ‘healthy food’ zaak te starten. “Ik zag toen om me heen allemaal mensen die een heel duidelijk toekomstbeeld hadden. Dokter worden, of accountant. Maar zelf had ik dat niet zo sterk. Wat ik wilde, was inzetten op gezondheid. Een McDonalds als het ware, maar dan met voedzame en gezonde producten.”

Die droom belandde best een lange tijd in de ijskast. Marc ging reizen, verhuisde van Hoogerheide naar Breda, ging studeren en vervolgens werken. Zijn horecaconcept verder uitwerken stond op een laag pitje. Tot zijn leven ineens flink veranderde. Marc kreeg namelijk een burn-out toen hij als bedrijfsleider in de horeca werkte.  ”Dan word je met je neus op de feiten gedrukt. Je hebt dan blijkbaar niet genoeg naar je eigen lichaam geluisterd.” Hij gooide het roer dan ook om. “Ik ben veel bewuster gaan leven. Gezond en voedzaam eten was daar een belangrijk onderdeel van. En daar heb ik enorm van geprofiteerd. De stress ging weg. Ik kreeg weer energie. Ik kon me weer concentreren. Dat is voor mij het moment geweest om vol voor mijn droom te gaan: Een horecazaak starten met enkel gezond eten.”

Bowl
Marc ontwikkelde het plan voor Well. Bij Well kun je terecht voor alle soorten bowls. “Bij een bowl denken mensen snel aan een pokébowl. Maar wij maken bowls met echt álle producten. Naast rijst kies je bijvoorbeeld voor noedels, granen, pasta of zaden. We bieden vlees en vega, en natuurlijk enorm veel groenten.” In de gerechten staan proteïnes centraal. En naast gezond, zal Well ook duurzaam zijn. “Alle producten die we gebruiken zijn van de hoogste kwaliteit. Waar het betreft vlees, vis of kip kiezen we voor lokaal. We hebben een duidelijke no waste policy, en gebruiken incourante delen van bijvoorbeeld kip om de bouillons mee te maken.”

Crowdfunding

Marc weet al waar hij de deuren van Well wil gaan openen. Namelijk aan de Nieuwe Ginnekenstraat 49. Maar voor het zover is, heeft hij wel nog 10.000 euro nodig. “Helaas liepen mijn gesprekken bij banken op niets uit. Zij investeren nu niet in een startende horecaondernemer”, legt Marc uit. Maar nu zijn droom zó dichtbij is, geeft hij niet meer op. Daarom is hij een crowdfundingactie gestart. Daarbij kunnen mensen ‘doneren’, door alvast een gerecht te kopen. Je kunt bijvoorbeeld 25 euro ‘doneren’, en dan krijg je een waardebon ter waarde van 30 euro om uit te geven wanneer Well geopend is. 

De eerste 1000 euro zijn inmiddels al binnen. Marc hoopt de deuren van Well in augustus te kunnen openen. “Ik ben er echt helemaal klaar voor. Ik hoop dat ik met mijn nieuwe zaak enorm veel Bredanaars te kunnen stimuleren om vaker een gezonde keuze te maken.” Doneren doe je hier.

Hanneke Marcelis,
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief