Foto: Perry Roovers
Uitgelicht

Ondergelopen straat of woonkamer? Breda vraagt inwoners foto’s van wateroverlast te delen

BREDA - Afgelopen zondag is er lokaal extreem veel regen gevallen. Op sommige plekken in Breda ging het om maar liefst 40 mm in een half uur tijd. Het zorgde onder andere voor ondergelopen straten en woningen. De gemeente Breda vraagt inwoners nu om foto’s en video’s van de overlast te delen. Want de overlast is dé gelegenheid voor de gemeente om de zwakke plekken in de waterafvoer te kunnen signaleren,  zodat er aan een oplossing gewerkt kan worden. 


In de afgelopen jaren is Breda vaak gespaard gebleven van felle onweersbuien, maar op zondag 4 juli 2021 trok een extreem hevige onweersbui over de gemeente. Die bui raakte voornamelijk de lijn Heuvel en Centrum. De onweersbui was zeer lokaal met (in ongeveer 30 minuten) 40 mm in het centrum, 38 mm in Westerpark, Princenhage en Prinsenbeek 28 mm, Haagse Beemden 27 mm, Heusdenhout 21 mm, Ulvenhout 16 mm. Bavel werd deze keer gespaard met ongeveer 9 mm.

Omdat het rioolstelsel in Nederland wordt ontworpen op een regenbui van 20 mm in 1 uur, paste water op straat in de lijn der verwachting. “Het is echter ongewenst dat er waterschade in huizen ontstaat en dat belangrijke verkeersroutes gestremd raken”, legt de gemeente Breda uit.

Op social media circuleren foto’s en filmpjes van wateroverlast onder andere de Oranjeboomstraat en Heuvelstraat, Jan van Polanenkade en Markendaalseweg, Abdisstraat en de Heilaarstraat. Deze locaties worden door de gemeente herkent. Daar wordt al aan een oplossing gewerkt. “We weten dat de aangelegde extra hemelwaterriolering rond de Jan van Polanenkade, Markendaalseweg en Odilia van der Salmstraat makkelijker water kan afvoeren als het waterpeil in de Nieuwe Mark zakt, er wordt gewerkt aan verbetermaatregelen rond Velsgoed, Titulaerlaan, Abdisstraat in Prinsenbeek en er op de programmering staat een hemelwaterstelsel voor de Oranjeboomstraat gepland.”

Deze maatregelen worden genomen op basis van problemen in het verleden én modelresultaten. “Helaas hebben we sinds afgelopen zondag voor verschillende buurten in Breda ook een praktijktest gehad. We verzamelen daarom beelden en om te onderzoeken of, waar en hoe we het beste verbetermaatregelen kunnen uitvoeren. Tevens staat we open voor suggesties voor de oplossingen. Is het een drempel waardoor het water niet weg kan? Is een stuk van het trottoir lager dan de rest van de straat? Deel de informatie met ons!”, roept de gemeente Breda op.

Foto’s en video’s van de wateroverlast kunnen gestuurd worden naar waterloket@breda.nl


 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief