Een roetveegpiet, foto ter illustratie
Een roetveegpiet, foto ter illustratie Foto: Shutterstock

Een intocht met Zwarte Piet? Dan geeft Breda geen subsidie meer

Door: Advertorial Algemeen

BREDA - De kleur van piet kan niet meer zwart zijn. Dat is de heldere mening van de burgemeester en wethouders van Breda. Wie nog wel Zwarte Pieten wil inzetten bij een evenement, zal hier geen subsidie meer voor krijgen. En ook Grijze Piet is geen optie, want het college pleit voor het volgen van de landelijke lijn met roetveegpiet. Voor Sinterklaas Comité Breda Centrum, verantwoordelijk voor de intocht in de binnenstad, is het een bittere pil. “Het wordt ons opgelegd.”

Hoewel de zomervakantie nog moet beginnen, is de pietendiscussie in Breda hevig opgelaaid. De gemeente Breda heeft namelijk laten weten te kiezen voor de landelijke lijn met roetveegpiet. Piet kan niet meer zwart zijn, stellen zij. “Zwarte Piet kan door groepen als kwetsend, discriminerend of racistisch worden ervaren. Voor ons geeft de doorslag dat het Sinterklaasfeest een kinderfeest is voor alle ouders en alle kinderen in Breda. Wij kiezen er voor om het kind centraal te blijven stellen.” 

Dat betekent niet alleen dat er geen afvaardiging van het stadsbestuur meer aanwezig zal zijn bij evenementen waarbij Zwarte Piet aanwezig is. Het betekent ook dat alle evenementen die Zwarte Piet inzetten niet meer hoeven te rekenen op subsidie. Vanaf 2023 zal de kleur van piet een onderdeel worden van de subsidievoorwaarden.

Grijze Piet

Voor het Sinterklaas Comité Breda Centrum is het nieuws een bittere pil. Zij zaten vorig jaar aan tafel bij de gesprekken die er in de gemeente Breda gevoerd werden over de kleur van Piet. Daarbij zaten voor- en tegenstanders van Zwarte Piet samen met Peter van der Velden om tafel om samen tot een oplossing te komen. Het Sinterklaascomité kwam in die gesprekken als wijze van compromis met het idee om naar een Grijze Piet toe te bewegen. “Het gaat om een lichte variant van de kleur grijs. Op die manier wordt de maskerade voor onze vrijwilligers gewaarborgd en blijft het plezier en de magie van het feest voor hen intact”, legden zij uit. Maar als een passende compromis werd dat door de tegenstanders niet gezien. En afgelopen week kreeg het comité dus te horen dat ze geacht worden mee te bewegen naar de landelijke lijn. Roetveegpiet dus. En daar gaat het comité niet in mee, laten zij weten.

“Wij gaan geen opgelegde landelijke lijn volgen. Het chanteren met een subsidiestop, want dat is het, is alles behalve democratisch en past niet in een vrij land. Het is ook een slecht gebruik waarbij publieksgeld, dus ook van de voorstanders, wordt ingezet om een verandering teweeg te brengen.” Als het aan het comité ligt, komt er een referendum over het onderwerp onder de inwoners van Breda. “De uitkomst die daar uit komt zal de gemeente dan ook moeten opvolgen. Geheid dat de gemeente dat niet aan durft omdat ze bang zijn dat de uitkomst niet gaat zijn wat ze willen dat het gaat zijn.”