Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Shutterstock

Bredase VVD: ‘Invulling kleur piet aan comités en niet aan college’

Door: Redactie Politiek

BREDA - Hoewel de zomervakantie nog moet beginnen, is de pietendiscussie in Breda hevig opgelaaid. De gemeente Breda heeft namelijk laten weten te kiezen voor de landelijke lijn met roetveegpiet. Vandaag heeft VVD Breda op dit ‘nieuws’ gereageerd. Woordvoerder Eddie Förster van de Bredase VVD laat weten dat de comités de stap hebben gemaakt van zwart naar grijs en dat ze nu ook de ruimte moeten krijgen om de intochten te gaan organiseren op hun manier. 

Vorige week heeft de gemeenteraad de brief van het college ontvangen over de toekomst van de sinterklaasviering. Hierbij heeft het college aangegeven dat aanvullend op de eerste uitspraken over zwarte piet, er nu wordt voorgesteld de subsidieverstrekking te gaan koppelen aan de kleur van Piet. Niet alleen mag Piet niet meer zwart zijn, maar wordt de landelijke lijn, met roetveegpiet, de norm. Als comités daarin niet meegaan dan vervalt het recht op subsidie en komt het college niet op bezoek bij de intocht. 

De Bredase VVD vindt, en heeft dit ook bij de vorige discussie al aangegeven, dat de invulling van de evenementen bij de evenementenorganisaties ligt en niet bij het college. “Wat ons betreft zijn mensen die het sinterklaasfeest traditioneel met zwarte piet willen vieren geen racisten, maar merken we wel degelijk ook dat een deel van de samenleving problemen heeft met zwarte piet”, aldus Förster. “Juist daarom was ik zo blij met de stap die is gemaakt door de comités om van zwarte piet af te gaan. De verandering van piet is iets dat uit die samenleving moet komen en waar het college zeker niet met de subsidievoorwaarden zich in moet mengen. Wij kunnen ons voorstellen dat deze brief van het college hen wel verrast omdat de uitslag al bijna vast lijkt te staan. Ze hebben nog niet eens de kans gekregen om hun eerste intocht met hun eigen piet te organiseren of er wordt alweer gesproken over een andere pieten.”

Daarom stelt de partij vragen aan het college. “We vragen ons af waarom het college, in afwijking van de uitkomst van het debat in de gemeenteraad, kiest om met het sinterklaasfeest de landelijke lijn te gaan volgen”, aldus het raadslid. “Ook zijn we benieuwd waarom het college kiest voor een aanpassing van de subsidieverordening. Wat denken zij daarmee te bereiken.”