Het reddingsteam uit Breda
Het reddingsteam uit Breda (Foto: Marc van den Berg)

Reddingsbrigade Breda hielp met evacuaties in Valkenburg: ‘Heel intensief’

BREDA - Het nieuws van de ramp in Limburg schokte afgelopen week heel Nederland. Een team van de Bredase reddingsbrigade reisde af naar Limburg om bijstand te verlenen in de overstroomde gebieden. Samen met reddingseenheden uit het hele land boden zij hulp aan de getroffen bewoners. Het ging om een inzet in het kader van de Nationale Reddingsvloot, waar reddingsbrigade Breda deel van uitmaakt.


In de nacht van woensdag op donderdag werd de reddingsbrigade rond 1.00 uur door Brandweer van Veiligheidsregio Zuid-Limburg verzocht met spoed bijstand te verlenen in de door zware wateroverlast getroffen gebieden. Midden in de nacht verzamelden vier lifeguards uit Breda hun reddingsmiddelen en vertrokken met een reddingsboot naar Valkenburg, een van de zwaarst getroffen gebieden. “Daar aangekomen verrichte het team uit Breda diverse taken”, laat Reddingsbrigade Breda weten. “Zo brachten zij het overstroomd gebied in kaart, en hielpen zij met het evacueren van zorgcentra en andere mensen die hulpbehoevend waren.” Een enorm intensieve dag, aldus de reddingsbridage.

Na die heftige eerste dag werd het eerste team afgelost door vier nieuwe Bredase lifeguards, die in Maastricht stand-by bleven staan voor als het waterpeil nog hoger zou stijgen. Vrijdagochtend bleek dat er geen verdere ondersteuning meer nodig was en ging dit reddingsteam weer naar huis.

In 1995 verleenden de leden van Reddingsbrigade Breda ook hulp in Zuid-Limburg, dat toen ook was getroffen door zware wateroverlast. Als gevolg van deze overstroming is de Nationale Reddingsvloot (NRV) opgericht. Diverse reddingsbrigades in het land beschikken over een speciale reddingseenheid en getrainde bemanning die ingezet wordt wanneer bedreigende overstromingssituaties zich voordoen. Reddingsbrigade Breda beschikt daarom over een Tinn-Silver 550 Rescue, een snelle reddingsboot. Om te zorgen dat de NRV-teams voldoende getraind, worden er regelmatig oefeningen georganiseerd waarbij diverse NRV-eenheden samen moeten werken. De laatste grootschalige oefening van een overstromingsscenario vond plaats in februari 2020, in Breda, vlak voor het begin van de Coronacrisis.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief