<p>Mattijs van Dalen</p>

Mattijs van Dalen

(Foto: Julot van Opstal)

Ondernemers stralen op zonnige STEK-markt: ‘We willen mensen inspireren’

BREDA - Afgelopen zondag vond sinds een lange tijd weer de STEK-markt plaats. STEK is een broedplaats voor duurzame ondernemers met als doel de circulaire economie in Breda te bevorderen. Mattijs van Dalen, Luara Kamma-Moore en Sander Trávnicek waren drie van de ondernemers die op de zonnige dag Bredanaars inspireerden met hun bijzondere producten


Aan de Veilingkade in Breda staan verschillende ondernemers achter de marktkraam klaar om hun duurzame producten te verkopen. Daarnaast kent STEK ook vaste ondernemers die met hun bedrijf zijn gevestigd op het terrein. Ook zij zijn aanwezig om hun visie achter het duurzaam ondernemen aan de bezoekers te vertellen. 

“Het doel van STEK is onder andere om duurzaamheid zichtbaar te maken. Niet alleen onder de Bredase ondernemers en bezoekers, maar ook al onder kinderen op school. Het leuke daarvan is dat kinderen er echt voor openstaan en dat wij als STEK een creatieve fysieke plaats bieden om ze kennis te laten maken met duurzaamheid. Op die manier laten we zien hoe je op een leuke manier invulling kan geven aan de circulaire economie waarbij je grondstoffen hergebruikt”, legt Mattijs uit. De planten van Mattijs trekken veel bezoekers en vol passie vertelt hij over het idee en de toekomst achter STEK. “Voor mij is het ultieme doel met STEK dat we bij de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk in Breda, waar we nu op staan, van het begin tot het einde betrokken zijn en blijven. Het zou mooi zijn om nu al een stukje DNA te vormen van het Haveneiland en dat door kunnen geven in de toekomst.” 

Eco Shop

De STEK-markt kent een grote diversiteit aan producten. Een trekpleister op de markt is de winkel Elemental Eco shop. De winkel werkt veel samen met lokale ondernemers. Eigenaresse Luara Kamma-Moore gelooft vooral in de verbinding die ontstaat door duurzaam en circulair ondernemen. “Ik probeer veel samenwerkingen mogelijk te maken door de verkoop van lokale producten. Op die manier staan we als lokale ondernemers sterker en dragen we samen bij aan de circulaire economie. Als we elkaar steunen en met elkaar samenwerken dan wordt het lokaal ondernemen succesvol. Op die manier doen niet alleen de grote ketens ertoe, maar ook de kleine ondernemers die zich bewust zijn van wat ze maken én hoe ze iets maken.” 

Luara Kamma-Moore maakt ook deel uit van het bestuur van STEK. Voor haar gaat STEK verder dan alleen het aspect van ondernemen. “Het is heel belangrijk om plek vol creativiteit te hebben in de stad, een plek zoals STEK kan dat bieden. Vaak vormt die plek het hart van een stad. Wanneer mensen creatief zijn, dan denken mensen vaak anders en bieden zij mogelijke oplossingen voor een stad. STEK is daarom voor mij een vrije plek waar iedereen zichzelf kan zijn zonder te veel sociale verantwoording.” Luara maakt een duurzame levensstijl mogelijk door een groot aanbod van duurzame lokale producten in haar winkel. Zelf is zij vanuit Amerika naar Nederland verhuisd en doet zij waar ze energie van krijgt: mensen verbinden. “Ik doe alles wat ik kan om mensen bij elkaar te brengen en om samen bij te dragen aan de circulaire economie.”

Tekst gaat verder onder de foto


Meubelmakerij

Verderop op de STEK-markt staat ondernemer Sander Trávnicek met zijn bedrijf meubelmakerij De Steenbeuk. Hij maakt van afgedankt hout nieuwe meubels en staat sinds een half jaar met zijn bedrijf op het terrein van STEK. “Ik ben meer op STEK te vinden dan thuis”, vertelt Sander enthousiast. “De bedoeling is dat de circulaire insteek steeds bekender wordt. Ik vind klimaat sowieso belangrijk dus wanneer je een onderneming start is het wel prettig daar gelijk op in te spelen. Ik zie het duurzaam ondernemen als een noodzakelijke stap en als de basis voor de toekomst. Je ziet dat gemeentes er al meer mee bezig zijn en dat dat landelijk ook steeds meer gebeurt het is dan ook logisch om die volgende stap te zetten.” 

Naast de circulaire gedachte achter STEK vindt Sander het aanbod erg divers en benoemt dat als een van de bijzondere elementen waaruit STEK bestaat. “STEK is een plek die echt wat anders aan de stad Breda kan bieden. Er is een grote diversiteit aan horeca en winkels en daarnaast vind je hier echt oud-ambacht. De ervaring hier is toch wel echt wat anders dan winkelen in het centrum.” Volgens Sander zit de kracht van STEK in het gegeven dat alle winkels bij elkaar op het terrein zitten. “Er vindt onderling een mooie kruisbestuiving van kennis en ervaring plaats waar vervolgens nieuwe ideeën uit voortkomen. Voor iedereen is dat denk ik uniek en heel leuk om dat te zien én te ervaren.”


Bijschrift -

Julot van Opstal

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief