Afbeelding
Foto: Wijnand Nijs

Bredanaars proberen met ‘Verbeter Breda’ kloof tussen wijken te dichten

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - De kloof in Breda tussen buurten die vooruitgaan en buurten die achterblijven wordt steeds groter. Dat is gebleken uit twee recente onderzoeken. De ‘initiatiefgroep Verbeter Breda’, bestaande uit zes betrokken Bredanaars, heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met meer dan 300 bewoners en ruim 90 organisaties over deze kloof. De opbrengsten van deze gesprekken zijn vertaald in deel 1 van Het Pact van Breda. 

In het eerste deel van het pact beschrijft de initiatiefgroep dat er stadsbreed zorgen leven over de tweedeling in de stad waardoor de buurt waar je woont bepalend is voor de kansen die je krijgt. Uit eerdere onderzoeken bleek dat het voor Bredanaars uit bepaalde buurten moeilijker is om aan een baan te komen, een diploma te halen, schuldenvrij te blijven, een geschikt huis te vinden en te wonen in een veilige leefomgeving. “Dit is niet alleen een slechte ontwikkeling voor de bewoners om wie het gaat, maar ook voor Breda als geheel”, aldus Justin Goetzee, één van de leden van de initiatiefgroep.

De initiatiefgroep bestaat uit zes Bredanaars die zich betrokken voelen bij de stad. “Wij geloven dat die kloof verkleind kan worden. De buurten waar het om gaat (aandachtsbuurten) barsten van de ondernemerszin, ambities en het talent. Bovendien zijn het buurten met een sterke saamhorigheid en een smeltkroes aan culturen.”

Gesprekken

Uit de gesprekken met meer dan 300 bewoners blijkt dat overheidsinstanties genoeg spreken óver bewoners, maar te weinig mét bewoners. “Er wordt veel te weinig naar die mensen geluisterd”, aldus de initiatiefgroep. “Bovendien geven bewoners aan dat ze niet willen dat hun buurt als kwetsbaar wordt bestempeld, omdat dit de tweedeling verder vergroot. Ook vinden veel bewoners en organisaties dat er meer aandacht moet zijn voor vragen en problemen van jongeren.”

Vervolg

Tot het eind van dit jaar gaat de initiatiefgroep zich bezig houden met het vormgeven van deel 2 van het Pact van Breda. Hierin komt te staan welke oplossingen nodig zijn, wie dit gaat oppakken en wanneer. “We willen vooral dat de Bredanaar zich gehoord voelt en dat er plannen liggen”, aldus Goetzee. “Een organisatiestructuur met financiën moet er nog komen.”

In de gesprekken van de afgelopen maanden zijn al de eerste ideeën voor deze oplossingen ontstaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verbeteren van de bestaanszekerheid van mensen: dus (preventief) investeren in een inkomen, schuldhulpverlening, gezondheid, leefbaarheid en veiligheid. En daarvoor een beter samenwerking tussen instanties die actief zijn in de wijk, het investeren in de jeugd, het woningaanbod goed en gevarieerd maken en ontmoetingen stimuleren door inclusief te denken.

Professionals zullen over deze oplossingsrichtingen in gesprek gaan en de opbrengsten hiervan verwerken in deel 2 van het Pact van Breda. De initiatiefgroep blijft hierbij nauw betrokken. Geïnteresseerden die mee willen denken kunnen zich melden via www.verbeterbreda.nl