Afbeelding
Foto: ECDC

Noord-Brabant kleurt donkerrood op Europese coronakaart

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Noord-Brabant is zojuist donkerrood gekleurd op de coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Ook Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel veranderen naar donkerrood. Vorige week had alleen de provincie Groningen het hoogste risiconiveau.

Eerder al werd heel Nederland aangemerkt als hoogrisicogebied. Het aantal positieve tests en het percentage mensen dat positief test waren in de gemeente Groningen zelfs zodanig groot, dat die provincie als enige donkerrood kleurde. Nu kleurt ook Noord-Brabant donkerrood. 

Op basis van de kleurcodes van de Europese coronakaart kunnen landen besluiten de regels voor onder meer inreizende toeristen aan te passen. Landen kunnen bijvoorbeeld een quarantaineperiode voor niet-gevaccineerden verplichten.

Kleurcodes

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) bepaalt of een Europese regio groen, oranje, rood of donkerrood kleurt. In Nederland krijgt iedere provincie een aparte kleur. Welke kleur iedere provincie krijgt, hangt af van twee dingen: het aantal positieve tests en het percentage mensen dat positief test. Het ECDC bepaalt de gevolgen van een kleurverandering voor vakantiegangers en andere reizigers niet. Dat doen de EU-lidstaten zelf.