Foto:

Breda wil met BrabantRing veilige digitale verbindingen voor maatschappelijke organisaties en bedrijven

BREDA - Moderne digitale toepassingen stellen hoge eisen aan veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid van digitale verbindingen. Zeker als het om maatschappelijke toepassingen gaat, zoals in de gezondheidszorg, onderwijs of verkeersmanagement. Om dit te faciliteren, willen de provincie Noord-Brabant en de Brabantse steden een eigen gesloten netwerkverbinding oprichten: de BrabantRing.


Maatschappelijke organisaties gebruiken momenteel het internet om verbindingen te leggen, maar dat is kwetsbaar. Via het internet kan de verbinding bijvoorbeeld verbroken of gehackt worden, wat bij deze essentiële diensten niet mag gebeuren. Om een veilige, betrouwbare en snelle digitale verbinding te kunnen garanderen, willen de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond, ’s Hertogenbosch en Tilburg de BrabantRing oprichten.

BrabantRing

De BrabantRing is een gesloten regionaal netwerk – een soort intranet – waar maatschappelijke organisaties en bedrijven hun digitale diensten over kunnen laten lopen. De BrabantRing koppelt bestaande glasvezelnetwerken aan elkaar met eigen netwerkapparatuur. Hierdoor kan data veilig en betrouwbaar worden gedeeld zonder tussenkomst van het internet of een internetprovider. Er ontstaat een gesloten netwerkverbinding tussen samenwerkende organisaties en de Brabanders die met hen in contact staan.

‘’Met de BrabantRing verzekeren we een veilige, snelle en betrouwbare verbinding voor de Brabander met de overheid, het ziekenhuis of hun school’’, aldus Martijn van Gruijthuijsen. Hij is gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling van de provincie Noord-Brabant.  

Toepassingen van de BrabantRing

Een belangrijk voorbeeld waar de BrabantRing uitkomst voor biedt is zorg op afstand. Ziekenhuizen willen graag ook op afstand in verbinding staan met hun patiënten. Dat is makkelijker en goedkoper dan voor iedere controle langskomen in het ziekenhuis. Maar momenteel kan het voor ziekenhuizen lastig zijn om een veilige en betrouwbare verbinding te garanderen.

Dat mag bij belangrijke zorg zoals hartbewaking of inzet van insulinepompen niet gebeuren. Daar kan het netwerk van de BrabantRing bij helpen. Zo kan er betaalbare en toegankelijke zorg van hoge kwaliteit geleverd worden. Daarnaast zorgt de beschikbaarheid van de BrabantRing er ook voor dat dit soort digitale innovaties in de zorg eerder ontwikkeld en opgeschaald worden.

Andere sectoren

De BrabantRing biedt ook oplossingen voor andere sectoren. Zo kunnen innovatieve bedrijven laagdrempeliger nieuwe toepassingen ontwikkelen. Onderwijsinstellingen, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties kunnen ook intensiever samenwerken als bedrijfs- of privacygevoelige informatie gegarandeerd veilig en betrouwbaar verstuurd kan worden. 

Daarnaast moet het gebruik van de BrabantRing voor maatschappelijke organisaties laagdrempelig zijn waardoor ze hun diensten voor een veel bredere doelgroep beschikbaar kunnen stellen.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief