Foto: BredaVandaag

Personeelstekort in horeca groter dan ooit: ‘We hebben echt iedereen nodig’

BREDA - Horecazaken die het terras maar half open doen. Of die de openingstijden inkorten. Je ziet het de laatste tijd regelmatig in Breda. De zaken kunnen niet anders, want het personeelstekort in de horeca is groter dan ooit. En daar moet verandering in komen, stelt Marijn van Dijke van KHN Breda.


Recentelijk hield de KHN Breda een enquête onder Bredase horecazaken. Zestig zaken vulden die in. En alleen al die zestig zaken, kwamen iedere week 10.000 uur aan personeel tekort, vertelt Van Dijke. “Het probleem is gewoon heel groot. Daarom heeft de KHN Breda de handen ineen geslagen met de gemeente Breda. Er komt een campagne aan om mensen te stimuleren om in de horeca te gaan werken.” Op de korte termijn zal die campagne gericht zijn op studenten en scholieren. “Zij kunnen een zomerbaantje vaak wel gebruiken, dus kunnen het probleem voor deze zomer oplossen.” 

Maar er wordt ook gewerkt aan de lange termijn, waarbij onder andere gericht wordt op mensen die in de bijstand zitten. Maar ook mensen die wel parttime willen werken, maar de mogelijkheden niet kennen. “Wie zijn kind iedere dag van en naar school brengt, denkt misschien dat een baan in de horeca niet in zijn planning past. Maar je zou tussen 12.00 en 14.00 geweldig goed mee kunnen werken bij de lunch. Op die manier willen we mensen de mogelijkheden uitleggen. Want één ding is zeker. De Bredase horeca heeft echt iedereen nodig.”

Eén van de vele enthousiastelingen in de Bredase horeca is de 22-jarige Wies. Zij heeft geen moment getwijfeld toen de Bruine Pij weer open ging na de lockdowns, en ging er meteen weer aan de slag. Zij geniet enorm van haar bijbaan in de horeca. “Ik raad het iedereen aan!

Wies werkt inmiddels bijna 3,5 jaar bij de Bruine Pij. “Ik snap wel dat mensen soms twijfelen over werken in de horeca, omdat het stigma toch is dat het enorm hard werken is. Maar de truc is om een horecazaak te vinden waar je echt een klik voelt. Dat heb ik bij de Bruine Pij, en dan voelt het niet eens als werken! Bovendien is het super handig te combineren met mijn studie”, legt Wies uit. In de tijd dat het café gedwongen gesloten was, verruilde Wies haar bijbaan in de horeca voor een bijbaan in de zorg. “Ik ging aan de slag bij zorgober, want ik wilde me graag nuttig blijven voelen. In een woonzorgcentrum hielp ik dan bijvoorbeeld met het serveren van de maaltijden. En eigenlijk was ik dan op een bepaalde manier met hetzelfde bezig als bij de Bruine Pij, namelijk met mensen een mooie dag bezorgen. Dat is geweldig leuk om te doen.” Ze kan er enorm van genieten dat ze nu weer gewoon twee dagen in de week bij ‘haar’ Bruine Pij staat. “Het is wel veranderd ten opzichte van toen ik hier begon, omdat het achter de bar staan tot 04.00 uur natuurlijk verdwenen is. Dat is jammer. Maar we zijn in ieder geval weer open, dus ik kan weer doen waar ik vrolijk van word. Daar ben ik al heel blij mee.”


De 26-jarige Lauri is fulltime te vinden op de Havermarkt. Al zeven jaar werkt ze in de Bredase horeca, en zodra ze erover begint te vertellen, verschijnt er een lach op haar gezicht. “Het zit gewoon in mijn bloed, en het gaat er niet meer uit.”

Lauri is bedrijfsleider van de Suikerkist, maar komt met een dienblad drank uit de Corenmaet gelopen. “We werken momenteel allemaal samen hier op het plein. Het familiegevoel is hier enorm sterk. Dat vind ik meteen één van de leukste dingen aan het werk.” Lauri is fulltime op de Havermarkt te vinden, en heeft echt een passie voor het werk in de horeca. Zij is er dan ook nog lang niet klaar mee. “Bij mij zit het echt in mijn bloed. Het is gewoon enorm leuk werk. De waardering van de gasten is heel groot, en je kunt altijd wel even gezellig kletsen.” Zitten er dan nooit chagrijnige gasten tussen? Dat wel, geeft Lauri toe. “Maar het heeft vooral te maken met je eigen instelling hoor! Als je zin hebt om er een leuke dag van te maken, dan straal je dat ook uit, en dan lukt dat vanzelf!” 

Omdat Lauri fulltime werkt, kon ze ook in coronatijd in loondienst blijven. “Ik herinner me dat niet heel negatief. We zijn echt aan de slag gegaan met creatieve ideeën, en het familiegevoel is alleen maar sterker geworden!” En voor wie ook deel wil uitmaken van de familie, is er altijd plek stelt Lauri. Want ook zij zijn op zoek naar personeel. “Een diamant in de dop is bij ons, net als bij bijna alle andere horecazaken hier in de stad, altijd welkom!”


Bregje Kop