Afbeelding
Foto: Yvette de Wit

Ruimte voor latere openingstijden in nieuw Bredaas horecabeleid: ‘Verplichte kaartverkoop en inzet van straatcoaches’

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - De Bredase horeca gaat meer ruimte krijgen om ‘s nachts langer open te zijn. Horecaondernemers kunnen incidenteel én onder bepaalde voorwaarden een ontheffing krijgen. Dat staat in het nieuwe horecabeleid van de gemeente. Het plan zet in op een toekomstbestendige horecastructuur in de stad, met een gezond ondernemersklimaat. 

De gemeente Breda heeft in samenwerking met verschillende belangenpartijen een nieuw horecabeleid opgesteld. Dit ligt de komende zeven weken ter consultatie voor. Het nieuwe plan vervangt de horecavisie uit 2005. Het plan zet in op een toekomstbestendige horecastructuur in de stad, met een gezond ondernemersklimaat. Ook is de motie van de Bredase gemeenteraad over clubcultuur in het plan verwerkt. 

“De horecasector kent een roerige tijd met veel onzekerheden waarin continu gevraagd wordt flexibel te zijn”, aldus de gemeente. “In deze periode hebben wij samengewerkt met de Koninklijke Horeca Nederland Breda om waar mogelijk de horeca bij te staan. Dat heeft onder meer geleid tot tijdelijke afspraken over huurprijzen (convenant ketensolidariteit), de mogelijkheid tot individuele begeleiding (‘roadmap horeca’) en een aantal praktische afspraken met de branche die ondernemers helpen om zo goed mogelijk door de crisis te komen (herstelplan horeca).” Ook worden de krachten gebundeld om de horeca snel aan meer personeel te helpen.  


Foto: Wesley van der Linde

Het nieuwe horecabeleid geeft richtlijnen over de plekken waar horecazaken zich kunnen vestigen en onder welke voorwaarden. “Om de horecagebieden aantrekkelijk te houden, wil de gemeente in principe dat nieuwe horecaondernemers zich vestigen op plekken waar al een passende horecabestemming op ligt.”

Clubcultuur

In het nieuwe horecabeleid is ook de door de Bredase gemeenteraad aangenomen motie ‘clubcultuur’ verwerkt. Horecaondernemers kunnen incidenteel onder bepaalde voorwaarden ontheffing krijgen om ’s nachts langer open te zijn. Die voorwaarden betreffen onder meer dat de programmering moet afwijken van normale bedrijfsvoering, er een verplichting tot kaartverkoop is en er straatcoaches moeten worden ingezet om toe te zien op een ordelijk vertrek van de gasten. “Ik ben heel blij dat het eindelijk in de conceptversie van het nieuwe horecabeleid staat”, zegt Eddie Förster, raadslid VVD die zich al jaren hard maakt voor clubcultuur. “Laat dit een mooi begin zijn om de clubcultuur te verankeren in Breda.” Ook Patrick van der Smans (D66 Breda), indiener van de motie, is blij met deze ontwikkelingen. “Breda is de negende stad van Nederland met een rijke historie van clubcultuur. De laatste jaren zagen we sowieso al dat er steeds meer en meer te beleven valt in Breda, met dank aan een creatieve sector. Het was dan ook hoog tijd en terecht dat dit nu een plek krijgt in ons horecabeleid, na succesvolle pilots en goed overleg met betrokkenen. Hiermee gaan we Breda nog meer gaan laten bruisen en zorgen we voor een beter leef- en vestigingsklimaat.”

“Hoe mooi is het dat, in een tijd waarin de sector enorm onder druk staat, verschillende belangenpartijen in Breda toch tijd vrij hebben gemaakt om te werken aan een nieuw horecabeleid”, aldus wethouder Boaz Adank. “Juist nu is een helder perspectief voor onze horecaondernemers van belang. Een bestendige toekomst van de horeca is ook belangrijk voor de stad Breda. De horecabranche biedt werkgelegenheid, maakt deel uit van de identiteit van Breda en maakt het aantrekkelijk om de stad te bezoeken en er te verblijven.”