De tuin aan de Tonsedijk 28 in Klundert
De tuin aan de Tonsedijk 28 in Klundert Foto: Groei en Bloei

Open Tuinendag gaat door: Prinsebeekse Piet en Diny stellen bijzondere parktuin van 5.000 m2 open

Door: Monique Jansen Algemeen

BREDA - De Bredase Open Tuinendag van Stichting Groei en Bloei Breda op zondag 8 augustus gaat door. Piet en Diny van de Klundert uit Prinsenbeek stellen tussen 10.00 en 17.00 uur hun tuin van maar liefst 5.000 vierkante meter open voor bezoekers. Op nog tien andere plekken zijn bijzondere tuinen te bewonderen. 

Volgende week zondag is het weer de Bredase Open Tuinendag van Stichting Groei en Bloei Breda. Zeker elf tuinen in de omgeving zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bewonderen. De tuinen variëren van zeer natuurlijk tot meer gestructureerd, maar barsten allemaal van de biodiversiteit. In Prinsenbeek verzorgen Piet en Diny van de Klundert een tuin van maar liefst 5.000 vierkante meter. De enorme parktuin bestaat uit knotwilgen, bomen, een bosplantsoen, grassen en een inheemse plantenborder. De tuin bestaat uit twee gedeeltes: een boerderijtuin aan huis met fruitbomen en kleurige bloemen en aan de overkant een romantische parktuin met daglelies en een rozenboog.

In Klundert doen er twee tuinen mee, namelijk de Schanse Dijktuin aan de Noordschans 111 en de Karin en Erik Snel aan de Tonsedijk 28. In de Schanse Dijktuin kunnen bezoekers terecht in vier tuinkamers in cottagestijl met fruitbomen en vijvers. Ook zijn er planten en jam uit eigen tuin te koop. Ook de tuin aan de Tonsedijk is gemaakt in cottagestijl. Er is een moestuin met bakken, een kas en een moestuin. In Oudemolen verwelkomt de Fuchsiade bezoekers aan de Drogedijk 55. Anneke en Marjo van der Laan houden daar een enorme tuin bij. Ooit begonnen ze met duizend vierkante meter, maar dat is inmiddels met 5.500 vierkante meter gegroeid. Om alles beheersbaar te houden, is de tuin opgedeeld in perken en in de vorm van een honingraat verdeeld. In de kas staat een ‘wintertuin’ met een groot aantal en planten en struiken. De voormalige paardenwei is ingezaaid met natuurmengsels voor bijen en vlinders. 

Ook in Willemstad kunnen tuinliefhebbers terecht op twee adressen. Hoeve Stadszicht aan Steenpad is al imposant om langs te rijden. De boerderijwoning uit 1797 heeft de status van Rijksmonument. Op dit moment wordt hard aan verbeteringen van de tuin gewerkt. Zo komt er een houtwal langs de een bomenrij en legt men een rotstuin aan. Bij de familie Schot aan de Menno van Coehoornstraat geniet u van fruitbomen, minibomen, varens en een rotstuin. Wim en Marian Ooijen zetten hun 2.000 meter vierkante grote tuin aan de Achterdijk 55 in Zevenbergen open. Bezichtig de 900 verschillende planten en geniet van de fraaie borders en hoekjes. In Standdaarbuiten is de tuin van Corrie Reinhoud aan de Vijverstraat 5 te bewonderen. In de voortuin staan fruitbomen, waaronder de zeldzame mispel en kweepeer, bijna vergeten vruchten. De achtertuin staat vol bessensoorten en een mix van inheemse flora en eetbare en geneeskrachtige kruiden. In Bosschenhoofd doet de Plukkerij van de zussen Anja en Ilse mee. Zij runnen gezamenlijk een vakkentuin met eenjarige plukbloemen, zoals cosmea, goudsbloem en zinnia.