Foto: Peter Visser

Manders maakt excuses aan supporters na omstreden persbericht

BREDA - Algemeen directeur van NAC, Mattijs Manders, biedt zijn excuses aan aan supporters van de club na een omstreden persbericht. Ook heeft hij desbetreffende persbericht verwijderd van zijn site. In het bericht gaf Manders supporters de schuld van het vertrek van Maurice Steijn. 


Afgelopen maanden is er veel te doen geweest binnen NAC. Zo gaf technisch directeur Ton Lokhoff te kennen zijn arbeidsovereenkomst niet uit te willen dienen. Hij nam dit besluit omdat hij geen mogelijkheden zag een vruchtbare samenwerking tussen zichzelf en de technische staf van de club te realiseren. Dit vertrek zorgde bij supporters voor veel ontevredenheid. Daarom startten zij een petitie. Zij wilden graag Lokhoff behouden zien en eisten het vertrek van hoofdtrainer Maurice Steijn. De petitie werd meer dan 6400 keer getekend. 

Ultimatum 

Ook vier belangrijke supportersgroepen legden het aangekondigde vertrek van Lokhoff niet zomaar naast zich neer. Daarom kwamen zij met een schriftelijke verklaring. Daarin eisten zij het vertrek van Maurice Steijn. In de brief kwamen Breda Loco’s, de Supportersverenging, stichting Vak G en Fr0nt76 met een ultimatum. “Voor zaterdag 23.59 uur is Maurice Steijn vertrokken. Zo niet, dan volgen er gepaste acties vanuit onze kant.”

Uiteindelijk besloot Steijn, nadat hij diverse bedreigingen zou hebben ontvangen, om op te stappen bij NAC. “Ik wil helemaal niet weg bij NAC, met een seizoen voor de boeg met eindelijk weer eigen supporters in het stadion. Ik ben eerder kampioen geworden. Dat had ik met NAC ook willen bereiken. Maar bedreigingen aan mijn gezin zijn onacceptabel. Dat mijn vrouw en kinderen dit moeten meemaken had ik nooit verwacht, zeker niet toen ik naar het bourgondische NAC Breda kwam, waar ik nota bene zelf nog voor heb gespeeld.”

Persbericht

In reactie op alle commotie verstuurde Manders een, door directie, raad van commissarissen (rvc) en grootaandeelhouders getekend, persbericht. Hierin werd flink uitgehaald naar de supporters. “Hopelijk realiseren de mensen die voor de ophitsing rond de club, de stad en de persoon Maurice hebben gezorgd, welke schade ze hebben aangericht”, was onder andere te lezen in het persbericht. 

Excuses 

Manders komt nu terug op het bericht. Hij biedt zijn excuses aan aan de supporters van NAC. “We hebben ons te veel laten leiden door emotie. Hiermee zijn vele trouwe supporters gekwetst en dat had simpelweg niet gemogen”, aldus de directeur. “Inmiddels zijn we al ver in de voorbereiding en hebben we in Edwin de Graaf een jonge, ambitieuze trainer gevonden die ik graag al het vertrouwen geef. Samen met het technisch hart werken we hard om, binnen de mogelijkheden, een sterk elftal te smeden. De ploeg is fris en het vertrouwen in elkaar is er absoluut. Ik hoop van harte dat ik mag rekenen op jullie steun om er een geweldig seizoen van te maken. Hup NAC!”

Lees hier het gehele bericht van Manders: 

Er staat alweer een nieuw seizoen voor de deur. Na een bijzonder jaar waarin we een jaar lang in lege stadions hebben gespeeld, verheug ik me enorm op komend jaar. De verwachting is dat bij zowel al onze uit- en thuiswedstrijden de stadions tot de nok toe gevuld zullen zijn. Het is een vreemde gewaarwording al een jaar met veel plezier bij de club te werken zonder een kolkend stadion te hebben meegemaakt.

Natuurlijk is het afgelopen seizoen afgesloten in mineur. De klap kwam extra hard aan na alle support die wij ontvingen in de dagen voorafgaand aan de finale van de play-offs. Hierna volgde een aantal dagen, net als bij jullie waarschijnlijk, een gevoel van totale leegte.

Volgend op deze teleurstelling ontstond er met het vertrek van de technisch directeur en hoofdtrainer wederom een emotionele achtbaan. Een achtbaan waarin de emotie soms de overhand nam.

Naar aanleiding van het ultimatum is er onder druk een persbericht gestuurd over het vertrek van de trainer, die door de emoties van het moment niet de juiste toonzetting had. Dit heeft geleid tot verkeerde conclusies. Het persbericht was vanzelfsprekend niet bedoeld om goedwillende en trouwe supporters te raken. Echter, goedwillende supporters hebben niet de volledige controle over de kwaadwillende. Er hoeft maar één andersdenkende tussen te zitten die andere gedachten gaat krijgen. Daarnaast kan het niet zo zijn dat een club geregeerd wordt door ultimatums. Mensen die dagelijks werken voor de club moeten zich te allen tijde veilig kunnen voelen. De directie beslist over het wel of niet aanblijven van haar medewerkers. Dit moeten supporters op hun beurt begrijpen.

De afgelopen weken heb ik natuurlijk de commentaren gevolgd en die waren niet mals. Nu we enige tijd verder zijn en de emotie is gezakt moet ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik deze begrijp. Met dit bericht wil ik graag aan iedereen die NAC een warm hart toedraagt excuses maken voor dit bericht; we hebben ons te veel laten leiden door emotie. Hiermee zijn vele trouwe supporters gekwetst en dat had simpelweg niet gemogen. Het bewuste bericht zullen we dan ook van onze website verwijderen.

Inmiddels zijn we al ver in de voorbereiding en hebben we in Edwin de Graaf een jonge, ambitieuze trainer gevonden die ik graag al het vertrouwen geef. Samen met het technisch hart werken we hard om, binnen de mogelijkheden, een sterk elftal te smeden. De ploeg is fris en het vertrouwen in elkaar is er absoluut. Ik hoop van harte dat ik mag rekenen op jullie steun om er een geweldig seizoen van te maken. Hup NAC!

Bregje Kop
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief