Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Relatie Breda en zusterstad Yangzhou sterk: ‘Eind 2022 China Paviljoen in Valkenberg’

Door: redactie Algemeen

BREDA - De band tussen Breda en de Chinese zusterstad Yangzhou zijn sterk. Eind 2022 moet in het Valkenberg in Breda een Chinees Paviljoen verreizen. Ook heeft Breda als geschenk een waterspeelplaats voor kinderen aan de Chinese stad aangeboden.

Al zo’n tien jaar heeft Breda goede banden met de Chinese stad Yangzhou. Er zijn samenwerking op het gebied van economie en er wordt gesproken over onderwerpen zoals klimaat. En die band lijkt steeds beter te worden. In een brief aan de gemeenteraad geeft wethouder Boaz Adank een update over de zusterband.

Motie

In een motie vroeg de Bredase gemeenteraad om in de uitwisseling en ontmoetingen tussen de gezagdragers van Breda en Yangzhou naar voren te brengen dat voor Bredanaars mensenrechten heel belangrijke waarden zijn en zij het belangrijk vinden dat de Volksrepubliek China zich houdt aan de door hen ondertekenden internationale verdragen op dat gebied. Ook wil de gemeenteraad dat voor Bredase uitwisselingspartners een adequate informatievoorziening wordt georganiseerd die China, en de dilemma’s die het aangaan van contacten met, of afreizen naar de Volksrepubliek China met zich meebrengt, dit liefst in samenwerking met Brabantse partners met parallelle stedenbanden. Tenslotte wil de raad dat bedrijven die meegaan op missie verzocht wordt de Rijks-MVO zelfscan in te vullen en de resultaten daarvan mee te wegen in de toelating tot de handelsmissie. 

Yangzhou Paviljoen

Vanwege de 10-jarige relatie heeft de zusterstad Breda het Yangzhou Paviljoen als geschenk aangeboden. “Wij hebben als geschenk aan Yangzhou een waterspeelplaats voor kinderen aangeboden”, aldus wethouder Adank. “Om de verbinding tussen Breda en Yangzhou zichtbaar te maken voor onze inwoners is deze waterspeelplaats ook in Breda aangelegd, in park Hooghout. Voor het paviljoen is inmiddels een omgevingsvergunning aangevraagd, hierna kan de fundering worden aangelegd en zodra het mogelijk is zal vanuit China het materiaal voor het paviljoen naar Breda worden gezonden. Door de coronamaatregelen heeft het project vertraging opgelopen en is het ook nu lastig om een planning te maken, maar hopelijk kan het paviljoen begin 2022 worden geïnstalleerd. 

‘Five year Coorperation Program 2018-2023’

Ondanks corona zijn er diverse webinars en online meetings georganiseerd tussen Bredase en Chinese stakeholders oer klimaatadaptie, afvalwatertransport- en zuivering. Hierbij zijn ook Nederlandse bedrijven betrokken. Ook op cultuur is samenwerking vormgegeven, concreet via de ‘Breda Van Gogh Garden’ op de AIPH Horticultural Expo die dit jaar in Yangzhou plaatsvindt van april tot oktober. “Deze Breda-tuin van 2000 vierkante meter is ontworpen door twee landschapsarchitecten van de gemeente Breda en gerealiseerd in Yangzhou. Vanwege het internationale karakter is gekozen voor het thema Van Gogh. Dat het ontwerp erg wordt gewaardeerd blijkt wel uit de uitnodiging aan de Bredase ontwerpers om mee te werken aan een documentaire die in Yangzhou wordt gemaakt over de Horticultural Expo. Uit toeristisch oogpunt is speciaal voor dit project een website gemaakt over Breda en Van Gogh voor de bezoekers aan de Breda Garden.”

 Yangzhou, zusterstad van Breda

De stedenband met Yangzhou komt voort uit de relatie tussen de provincies Noord-Brabant en Jiangsu, die 25 jaar geleden is ontstaan. Om een goede relatie tussen de steden te bevorderen, is er de eerste jaren vooral geïnvesteerd in het stimuleren en organiseren van handelsmissies om bedrijven kennis te laten maken met Yangzhou en de regio. Enkele Bredase onderwijsinstellingen waren hierbij nauw betrokken. De afgelopen jaren kreeg de relatie meer verdieping. Met het ‘Five Year Cooperation Program 2018-2023’ worden gezamenlijk projecten op bijvoorbeeld de thema’s water en toerisme en cultuur uitgevoerd. De Breda Van Gogh Garden op de AIPH Horticultural Expo is een mooi voorbeeld van de culturele samenwerking die tussen de zustersteden plaatsvindt. Over de Horticultural Expo zal tevens een documentaire gemaakt worden, waaraan de ontwerpers van Breda en Bologna een bijdrage zullen leveren.