Afbeelding
Foto: Screenshot YouTube

Maya Kingma grijpt net naast olympische medaille op gemengde estafette triatlon

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA -  De Bredase Maya Kingma heeft naast een olympische medaille gegrepen.  Bij de gemengde estafette, een debuterend onderdeel op de Spelen, werd ze samen met Maya Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom vierde. Het goud ging naar Groot-BrittanniĆ«.

Kingma begon voor Nederland. In het water ging ze voortvarend van start en zwom zelfs even aan de leiding. Uiteindelijk kwam ze als tweede uit het water. De wissel van het zwemonderdeel naar de racefiets ging soepel, waardoor ze zich handhaafde aan kop van de race. Samen met de Amerikaanse, Britse en Duitse fietste de Bredase triatlete een grote voorsprong bij elkaar ten opzichte van de rest van het veld. 

De Nederlandse estafette groep wist dit niet vol te houden. De olympische titel ging naar Groot-Brittanniƫ. De Britten bouwden een grote voorsprong op, maar de Fransman Vincent Luis maakte het toch nog even spannend. De laatste Fransman liet een indrukwekkende inhaalrace zien bij het fietsen, maar verloor de aansluiting weer bij het lopen. Amerika pakte het zilver op de gemengde estafette. Het brons was voor Frankrijk.

Gemengde estafette

Bij de gemengde estafette doen vier deelnemers per land een sprint-triatlon over 300 meter zwemmen, 6,8 kilometer wielrennen en 2 kilometer hardlopen.