Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Bredanaars onder de pannen door leegstaande kamers van stadsgenoten: ‘Heel waardevol’

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Onder de Pannen is vanaf juli officieel van start gegaan in Breda. Bij deze pilot kunnen inwoners die een kamer 'over' hebben, deze legaal verhuren aan een stadsgenoot die even zonder thuis zit. "Mensen hebben met spoed woonruimte nodig en die is schaars."

De afgelopen jaren groeit de groep economisch daklozen. Bij deze groep gaat het om mensen die bijvoorbeeld door verlies van hun baan of door een echtscheiding tijdelijk geen onderdak hebben. Onder de Pannen biedt deze mensen tijdelijk een dak boven het hoofd.

“Dit gaat om mensen zoals jij en ik. Zij hebben met spoed woonruimte nodig en die is schaars", aldus Wethouder Miriam Haagh. "Met dit project helpen wij deze mensen en zorgen we ervoor dat er wat rust is voor hen om zaken op orde te brengen en een structurele woonoplossing te vinden. Tegelijkertijd geeft het verhuurders extra inkomen en kan het om nog meer redenen heel waardevol zijn om iemand bij je in huis te hebben."

Hoe werkt het?

Bredanaars die een kamer 'over' hebben en deze tijdelijk willen onderverhuren of stadsgenoten die zonder thuis zitten kunnen vanaf 2 augustus informatie vinden op de websites van Stichting de Herberg of Onder de Pannen. Stichting de Herberg kijkt zorgvuldig naar een goede match tussen huurder en verhuurder. Na toestemming van verhuurder voor deelname aan het project, wordt een huurovereenkomst getekend voor maximaal 12 maanden. De huurder bouwt geen rechten op. Hoeveel huur de verhuurder ontvangt en wat deze daar van overhoud is per situatie verschillend.

Kennis en expertise

De Regenboog Groep is enkele jaren geleden met Onder de Pannen gestart. Inmiddels wordt dit project in verschillende steden met lokale uitvoerders, zoals Stichting de Herberg uitgevoerd. De Regenboog Groep heeft ruime kennis en ervaring met deze woonvorm en doelgroep. Zij hebben het concept ontwikkeld en in meerdere gemeenten uitgevoerd. Stichting de Herberg zorgt voor de uitvoering. Zij zijn een lokale partij die goed is ingebed in de lokale situatie.