Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: BO Diversity

Centrum blijkt hotspot voor straatintimidatie: ‘Hij greep me bij zowel mijn borst als mijn billen’

Door: Amber Kuijs Algemeen

BREDA - Ondanks de lockdown, avondklok en coronamaatregelen zijn er de afgelopen maanden 189 meldingen gedaan van straatintimidatie in Breda via het platform Intimideer Mij Niet, dat 8 maart 2021gelanceerd werd. BO Diversity, de organisatie achter het meldpunt, verwacht een forse stijging wanneer de kroegen en clubs weer (langer) open gaan. 

Het meldpunt Intimideermijniet.nl ging op 8 maart, op Internationale Vrouwendag, live. Sinds die dag heeft het meldpunt maar liefst 189 meldingen van straatintimidatie in Breda en omgeving ontvangen. Uit de tweede kwartaalrapportage van het platform blijkt dat 80% van de incidenten plaatsvond tussen 06.00 en 21.00 uur, waarvan bijna de helft voor 18.00 uur. “Gezien het feit dat we vanaf de lancering op 8 maart tot 28 april te maken hadden met de avondklok en hierna de kroegen en clubs nog maar beperkt open zijn geweest, schrikken we niet dat de meeste incidenten overdag plaats hebben gevonden.”, legt Lieke Kuijper, directeur Bo Diversity uit. “Wél schrikken we enorm van het aantal incidenten dat op klaarlichte dag plaatsvindt. We houden ons hart vast voor een stijging in incidenten wanneer de komende maanden het nachtleven in Breda weer begint.”

Het centrum blijkt dé hotspot voor straatintimidatie. Maar liefst 54,6% van de incidenten vond daar plaats. “Niet verrassend gezien de vele publieke ruimtes zoals het Valkenbergpark, het winkelgebied en het station, maar wel schokkend wanneer je in acht neemt dat meer dan de helft van de incidenten overdag plaatsvinden”, aldus Kuijper. “Straatintimidatie gebeurt dus ook wanneer er veel mensen in de buurt zijn. Desondanks is er maar één melding gedaan door een omstander.” Die omstander zag een meisje aangesproken worden door een ‘vreemde vent’ in een auto. “Zij wimpelde hem af, maar het lijkt niet kosher. Net als ik haar aan wil spreken op een manier alsof ik haar al jaren ken, komt ze al naar mij toe met de vraag of ze even bij mij mag staan”, legt de omstander in haar melding uit. “Ik ben toen met haar meegelopen naar de auto en zij vertelde dat hij al een hele tijd achter haar aanreed en aansprak. Komt die vent opeens naast ons rijden ‘sorry, ben verdwaald en zoek de weg naar Roosendaal’. Vriendelijk, maar dwingend op mijn beste ‘en-nu opflikkeren-docenten manier’ verteld dat ie bij het stoplicht links moet. Gelukkig meteen doorgereden en niet meer teruggekomen. Meisje naar de auto gebracht en weg laten rijden.” 

Ook over straatintimidatie op het station in Breda komen diverse meldingen binnen bij het platform. “Ik stond op het perron stil om mijn haar terug in een knot te doen”, legt een slachtoffer uit. “Vervolgens ‘botste’ er een jongen tegen mij op en greep hij me bij zowel mijn borst als mijn billen. Hij liep erna lachend met een vriend weg.” Een ander slachtoffer vertelt dat ze eerst nog een grapje maakte over enge mannen, maar vervolgens echt geintimideerd werd. “Ik had net een gratis milkshake gehaald bij de WayBack Burgers met mijn broer. Hij ging een andere kant op, omdat hij op kamers woont. Dus ik zei voor de grap: ‘Haha help, dan moet ik langs die enge mannen’. Toen ik langs een oude man fietste, terwijl ik mijn milkshake dronk, riep hij naar me ‘Hey lekker ding, mag ik ook een slokje?’”. 

Melden
Naroepen steekt als vorm van intimidatie met kop en schouders boven de rest van de incidenten uit. “Een situatie kan gevaarlijker worden zodra er meerdere vormen van intimidatie plaatsvinden. Het gevoel van onveiligheid kan hierdoor worden versterkt”, benadrukt de directeur van Bo Diversity. “Als incidentplegers het gevoel krijgen dat ze makkelijk wegkomen met straatintimidatie, is de kans groot dat ze meer de grenzen gaan opzoeken. Daarom is het van groot belang dat je straatintimidatie meldt, als slachtoffer of als omstander. Zo houden we samen een vinger aan de pols of de situatie voor voornamelijk vrouwen en LHBTI+ers onveiliger wordt.”