Kunstwerk De Vlucht in Breda.
Kunstwerk De Vlucht in Breda. Foto: KRO-NCRV’s De Ochtend van 4

Bredase kunstwerk De Vlucht strijdt om de titel Nederlands favoriete buitenkunstwerk

Door: Amber Kuijs Algemeen

BREDA - Wie wel eens door Park Valkenberg loopt, zal het bijzondere kunstwerk ‘De Vlucht’ vast wel eens gezien hebben. Dit bijzondere kunstwerk maakt kans het meest geliefde buitenkunstwerk te worden. Het is namelijk genomineerd voor een verkiezing van het Het NPO Radio 4 programma ‘De Ochtend van 4’.

Nederland staat vol met mooie kunstwerken: oud en nieuw, traditioneel en modern, figuratief of abstract. Om duidelijk te krijgen welk buitenkunstwerk het meest geliefd is, houdt het NPO Radio 4 programma ‘De Ochtend van 4’ deze zomer de verkiezing van het mooiste kunstwerk in de openbare ruimte. De verkiezing komt voort uit de coronatijd, toen de musea maandenlang gedwongen dicht waren en het flink behelpen was voor kunstliefhebbers. KRO-NCRV’s presentator Niels Heithuis riep zijn luisteraars toen op om te vertellen over kunstwerken in de buitenruimte, die wél te zien waren en waar men wél van kon genieten. “We zijn overstelpt met reacties: honderden mensen hebben ons laten weten welke kunstwerken ze mooi vinden”, vertelt eindredacteur Marielle van Kilsdonk. “Luisteraars worden geroerd door de kunst in hun eigen omgeving. Het betekent echt iets voor ze en we kregen bijzondere verhalen binnen.” 

Al deze aanbevelingen zijn sinds 12 juli te horen in ‘De ochtend van 4’, het dagelijkse ontbijtprogramma op Radio 4. Iedere dag breekt een luisteraar een lans voor het werk dat ontroert, blij maakt of verwondering oplevert.  Aankomende week staat in het tegen van de genomineerden in de regio Zuid. Hierin wordt ook aandacht besteed aan het Bredase kunstwerk ‘De Vlucht’, dat in Park Valkenberg staat. Aan het einde van de week wordt de favoriet uit de regio bekend gemaakt. 

De Vlucht
Dit kunstwerk, gemaakt door Hein Koreman, is een monument ter nagedachtenis van de Vlucht van Breda in de Tweede Wereldoorlog. Op 2 mei 1940 dreigt Breda tussen de Duitse en Franse linies te geraken. Omdat het gerucht gaat dat de Duitsers Breda gaan bombarderen, moeten de inwoners binnen één geëvacueerd worden. Vijftigduizend mensen verlaten de stad, op de fiets, te voet en met kinderwagens. Zo trekt een lange stoet richting het zuiden. Onderweg komen 91 personen om het leven bij beschietingen door Duitsers. Zodra blijkt dat het loos alarm is, kan iedereen weer snel naar huis. Sommige groepen zijn echter nog maanden lang en tot diep in Frankrijk op de vlucht door gebrekkige communicatie.

Verkiezing
Het Bredase kunstwerk neemt het in de regio op tegen onder andere het Watersnood Monument in Duivenhoek, De 5 schapen in Geldrop, Mirror in Tilburg en BoschBeest in Den Bosch. De vijf regionale winnaars strijden vanaf maandag 16 augustus met elkaar om de titel. Luisteraars geven de uiteindelijke stem. De winnaar wordt op zondag 22 augustus bekend gemaakt.