Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Stakende conducteurs: Woensdag geen intercity’s tussen Breda en Brussel

Door: Lisa Schuurmans Algemeen

BREDA - Wie van plan was woensdag met de trein naar Brussel te vertrekken, heeft pech: Conducteurs van NS Internationaal leggen die dag het werk neer. Ze zijn boos omdat ze minder betaald krijgen dan hun collega’s die werken bij Thalys Eurostar en ICE Berlijn & Nightjet, meldt FNV. 

De conducteurs zijn het niet eens met hun salaris omdat ze minder betaald krijgen dan hun collega’s bij andere internationale treinen. Rob de Groot, bestuurder VVMC, het vakbond voor rijdend personeel: ‘’De onderhandelingen die in 2018 waren gestart, lagen stil vanwege corona. Opeens komt NS Internationaal met een eindbod dat nergens op slaat. Hierdoor nemen de inkomensverschillen alleen nog maar toe,’’ aldus de Groot.

‘’De conducteurs van NS Internationaal hebben een veeleisend takenpakket,’’ zegt Henri Janssen van FNV Spoor, ‘’maar krijgen daar niet naar betaald.’’ Leden van beide vakbonden verwerpen daarom massaal het eindbod van NS Internationaal. ‘’Het voelt voor hen als een messteek in hun rug,’’ aldus FNV.

‘’We snappen heel goed dat we met deze actie reizigers duperen, maar de directie van NS Internationaal geeft ons en onze leden geen andere keuze,’’ aldus Janssen. De vakbonden sluiten andere acties niet uit als NS Internationaal niet met een beter bod komt.

De staking bij NS Internationaal start in de nacht van dinsdag op woensdag, net na middernacht. Er zullen 24 uur lang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Brussel.