Foto: Shutterstock

Eerste vorst aan de grond is een feit in West-Brabant

BREDA - Voor het eerst dit najaar is het tot vorst aan de grond gekomen in West-Brabant. Op weerstation Woensdrecht daalde de temperatuur om 6:50 uur op 10 cm hoogte naar -0,1 graden. De vorige keer dat het dit jaar tot lokale grondvorst kwam was op 13 juni met in Twente -1,3 graden.


De nachten beginnen steeds frisser te worden. Wie vanochtend vroeg al buiten was, moest zijn jas zeker niet vergeten. In sommige delen van West-Brabant werd zelfs de eerste vorst aan de grond al gemeten. Gemiddeld komt het op 28 september tot de eerste vorst aan de grond. De grondvorst is dit jaar dus een week eerder dan gebruikelijk. 

Overdag blijft de temperatuur komende dagen wel gewoon nog aangenaam. Vandaag wordt het in het zuiden van Nederland zo'n 19 graden, en woensdag wordt het nog iets warmer met 21 graden. Het blijft droog en is bewolkt met af en toe een opklaring.

Afgelopen jaren eerste grondvorst altijd in september
Vorig jaar vroor het ook op 21 september voor het eerst aan de grond en in 2019 op 18 september. In 2018 gebeurde het precies op 1 september, de eerste dag van de meteorologische herfst. In 2017 en 2016 duurde het tot in oktober voor het zover was.