<p>E&eacute;n van de onderdelen van Rooie Zondag is de Dikke Banden Race</p>

Eén van de onderdelen van Rooie Zondag is de Dikke Banden Race

(Foto: Stella Marijnissen )

Van fietsen zonder remmen tot handbikes: Dit is de kermiskoers van Breda

BREDA - Aanstaande zondag is het zo ver: De gloednieuwe kermiskoers van Breda. Op een parcours van 1100 meter langs de kermis met een start en finish bij de Koepel zullen vijf verschillende soorten koersen worden verreden. “Met dit soort side-events maken we de kermis van Breda levendig”, vertelt mede-organisator Marcel de Visser.


Het zal voor veel Bredanaars als een goednieuw evenement klinken: De kermiskoers Rooie Zondag. Maar ooit werd er al een kermiskoers in Breda verreden, vertelt Marcel de Visser. “Daarvoor moet je terug naar de jaren zeventig. We zijn er heel trots op dat we dit evenement terug naar Breda kunnen brengen. Met side-events zoals deze maken we van de kermis veel meer een beleving voor alle Bredanaars.”

Keuze
De keuze voor een wielerevenement is door de organisatie al lang geleden gemaakt. “Eigenlijk zou in 2020 natuurlijk de Vuelta naar Breda komen. In het kader van de komst van die ronde naar de stad wilden we graag een wielerevenement organiseren bij de kermis. De Vuelta ging in 2020  niet door in Nederland, en ook de najaarskermis kon niet georganiseerd worden. Daarom moesten ook onze plannen op een laag pitje. We zijn dan ook heel blij dat we dit najaar de Rooie Zondag eindelijk kunnen organiseren, én dat het een doorstroomevenement is.” Dat betekent dat Bredanaars ‘gewoon’ langs kunnen gaan om te wielrenners aan te moedigen en de kermis te bezoeken zonder dat een QR-code nodig is.

Koers
De Rooie zondag is een inclusief evenement, dat zondag 17 oktober om 11.00 uur start met paracycling ID en C. “Die wedstrijd is speciaal voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.” Om 12.00 uur start de dikke bandenwedstrijd. “Dikke Banden Races zijn koersjes voor jongens en meisjes van 7 tot en met 12 jaar oud, die geen wielerlicentie of basislidmaatschap bij de KNWU hebben. Iedereen kan deelnemen opeen eigen fiets – geen racefiets – en uitkomen in de eigen leeftijdscategorie.”

Om 12.45 start het handbiken, en om 14.00 uur volgt de Fixed Gear. “Fixed gear zijn wedstrijden op fietsen zonder remmen. Daar moet je dus wel ervaring voor hebben, want dat is echt een unieke en gevaarlijke sport.” Het parcours zal voor die wedstrijd dan ook uitgebreid worden met extra hooibalen voor de veiligheid. Om 15.00 zullen de deelnemers van de businessrace aan de start staan. “Dat is gewoon een heel leuke koers voor bedrijven, waarbij degene die na drie kwartier als eerste over de streep komt zich de kampioen mag noemen van alle bedrijven uit Breda.” Na de finales van Fixed Gear zit de rooie zondag er om 18.00 uur op.

Toekomst
Marcel de Visser kijkt met veel enthousiasme en spanning uit naar aanstaande zondag. “Het is natuurlijk de eerste keer dat we het organiseren, dus dat is altijd spannend. Maar als het aan ons ligt, krijgt de koers sowieso een vervolg. Mogelijkheden zijn er immers genoeg. Zo zouden we ook wel urban cycling willen toevoegen, wat een soort mountainbiken is. En de komende jaren zal de kermis in Breda sowieso meer side-events krijgen. Als er dan bijvoorbeeld ook een tent komt te staan, kun je ook een spinningmarathon houden. Ideeën genoeg dus!”

Aanmelden voor één van de koersen kan via de website van de Rooie Zondag, en is ook nog mogelijk op de dag zelf.

Parcours
Het parcours van de Rooie Zondag is 1100 meter lang en loops langs de najaarskermis. De start en finish liggen tegenover de Koepel aan de Nassausingel. De route loopt verder door de Nassaustraat en Kloosterlaan en langs de Pathé en de bowlingbaan.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief