<p>Foto ter illustratie&nbsp;</p>

Foto ter illustratie 

(Foto: WinterWonderBeek)

WinterWonderBeek gaat in afgeslankte vorm door

BREDA - De organisatie van WinterWonderBeek heeft gekozen voor een afgeslankte vorm van het winterse evenement in het dorp. Zo zal er geen dit jaar geen schaatsbaan worden opgebouwd, maar kunnen Bekenaren wél genieten van onder andere de roetsjbaan, de verlichte huizenroute en de kerstboom. 


Van 16 december tot en met 6 januari wordt Prinsenbeek volledig omgetoverd tot WinterWonderBeek. Bekenaren kunnen dan wekenlang genieten van een gezellige winterse sfeer in het dorp. Gisteren heeft de organisatie, in overleg met de gemeente, besloten om dit jaar voor een afgeslankte vorm van het evenement te kiezen. 

De beslissing was erg moeilijk, net zoals vorig jaar. “Gelukkig is de situatie nu iets anders”, aldus Herman Emaus. “We zagen nu in ieder geval wel mogelijkheden met onder andere de roetsjbaan. Dat maakte de keuze om de ijsbaan niet te doen iets gemakkelijker.” Volgens Emaus is de ijsbaan dit jaar echt niet mogelijk. “Het is organisatorisch qua veiligheid en alles wat daarbij komt kijken niet te regelen.”

Wat wel door kan gaan is de roetsjbaan en daar is de organisatie heel erg blij mee. “De roetsjbaan heeft er tijdens het jubileumjaar ook gestaan. Het is eigenlijk een soort grote glijbaan, waar je met rubberen banden vanaf ‘roetsjt’”, aldus Herman. “Wij kunnen deze baan met onze vrijwilligers makkelijker overzien. Zo weten we snel of er iets aan de hand is en waar we eventueel moeten bijspringen. Daarnaast rekenen we natuurlijk ook wel op het begrip en de medewerking van de bezoekers. Zij moeten ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen.”

De insteek van WinterWonderBeek is om vooral te kijken waar de mogelijkheden liggen, in plaats van te kijken naar wat er allemaal niet kan. “En daar is dit jaar dit programma uitgekomen”, aldus Emaus. “We hebben alles goed doorgesproken met de gemeente, horeca en vrijwilligers. We zijn gezamenlijk tot dit besluit gekomen.”

Vrijwilligers

Ieder jaar werken er tientallen vrijwilligers mee aan WinterWonderBeek. “Je merkt dat veel vrijwilligers in afwachting waren van wat er zou gaan gebeuren deze editie”, vertelt Emaus. “De meeste van hen willen gewoon graag aan de gang. Ze vinden het jammer dat de schaatsbaan er niet komt, maar begrijpen het wel. Daarentegen zijn alle vrijwilligers blij dat de roetsjbaan wél komt.”

Maar de roetsjbaan is niet het enige waar Bekenaren deze winter van kunnen genieten. “Vergeet natuurlijk de kerstboom niet”, zegt Herman trots. “Vorig jaar was de boom het belangrijkste wat er stond. Deze komt ook dit jaar in zijn volledigheid terug. CV De Klepperbekken zorgt ervoor dat de boom opgezet wordt. De planning is op dit moment dat zij volgende week vrijdag met de opbouw van de boom beginnen. Daar hebben zij ongeveer twee dagen voor nodig. Pas op 16 december gaan we de boom ‘onthullen’, dan wordt de verlichting en het geluid aangezet.”

Er is nog veel voorbereiding nodig, maar Herman Emaus heeft heel veel zin in aankomende editie van Winter WonderBeek. “We zijn een evenement met een vergunning, dus we moeten de QR-codes van bezoekers checken. Onze vrijwilligers staan klaar om deze te controleren. Bij het tentfeest afgelopen oktober hebben we dit ook gedaan en dat ging goed. Ik heb er dus het volle vertrouwen in dat dat allemaal goed gaat komen.”