Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Wilhelmus klinkt vanaf Grote Toren voor achttiende verjaardag prinses Amalia

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Kroonprinses Amalia wordt vandaag achttien en dat wordt ook in Breda gevierd. Om 12.00 uur zal het Wilhelmus vanaf de Grote Toren klinken.

Landelijk werd opgeroepen om de achttiende verjaardag van kroonprinses Amalia te vieren. In Breda wordt daar vandaag gehoor aan gegeven. Om 12.00 uur zal de Nassauklok in de Bredase toren geluid worden door het Klokkenluidersgilde Breda. Voorafgaand, vlak voor 12.00 uur, zal stadsbeiaardier Paul Maassen zijn wekelijkse bespeling op het carillon dit keer speciaal afsluiten met het Wilhelmus.

Nu Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Amalia meerderjarig wordt, kan zij vanaf deze datum haar vader Koning Willem-Alexander opvolgen, mocht zij daartoe geroepen worden. “Als Oranjestad en Nassaustad zal ook het gebruikelijk vlaggen niet ontbreken en menig gevel sieren. Iedereen die wil, kan zelf een boodschap kwijt op het felicitatieregister van de landelijke oranjebond.”

De Breda-Nassauklok dateert uit 1695, weegt 3750 kilo en wordt bij bijzondere gelegenheden handmatig geluid. De klok werd geschonken door stadhouder en later koning Willem III (1650-1702), een ver familielid dus van de toekomstig vorstin zelf.