Afbeelding
Foto: Politie.nl

Einde pilot met slimme camera politie: ‘MONOcam’ vanaf nu vaker ingezet

Door: Bregje Kop Politie

BREDA - Er is een einde gekomen aan de pilot waarbij de politie actiever controleert op afleiding in het verkeer. De pilot werd gisteren afgesloten met een grote actiedag. Vanaf nu zal de MONOCam, die ook onderdeel uitmaakte van de pilot, als vast handhavingsmiddel worden ingezet op Brabantse wegen. 

Van september tot december heeft de politie actiever gecontroleerd op afleiding in het verkeer. Hiervoor werd onder andere een touringcar en een MONOcam ingezet. Het doel was om de verkeersveiligheid te verbeteren en de bewustwording te vergroten. Gisteren kwam de pilot tot een einde. Deze werd afgesloten met een grote actie. Vanaf nu wordt de MONOcam als vast handhavingsmiddel ingezet op de Brabantse en Zeeuwse wegen.

“Afleiding is een van de grootste oorzaken waardoor ongevallen in het verkeer ontstaan”, aldus de politie. “In de meeste gevallen is een bestuurder afgeleid door het gebruik van de mobiele telefoon.” Als antwoord op dit handhavingsvraagstuk heeft de politie een camera (MONOcam) ontwikkeld die zelf kan detecteren of een bestuurder een mobiele telefoon vasthoudt tijdens het rijden. Onder andere deze camera werd ingezet bij de pilot. 

Bekeuringen
In totaal kregen 1212 mensen tijdens de pilot een bekeuring. In 982 gevallen werden bestuurders direct staande gehouden en bekeurd. En 230 maal werden bestuurders gefotografeerd door de MONOcam. Die kregen hun bekeuring binnen twee weken thuisgestuurd.