Afbeelding
Foto: Marloes Smits

Een van de belangrijkste taken van de overheid: orde en veiligheid

Door: redactie Algemeen

Voor een lange periode is het takenpakket voor de overheid vrij duidelijk en overzichtelijk geweest. De overheid zorgde voor de orde, de veiligheid van de burgers, de aanleg en het onderhoud van de infrastructuur en dan had je het ongeveer wel, maar tegenwoordig bestaat uit takenpakket van de overheid uit veel meer dan dat. De kerntaken van de overheid horen bij iedere politieke discussie bovenaan te staan. Ambtenaren, medewerkers van de overheid, hebben vaak een opleiding orde en veiligheid gehad of dit is een onderdeel geweest van hun opleiding. Dit is een van de meest belangrijke taken van de overheid.

Kerntaken overheid 2.0

De overheid moet tegenwoordig met meer rekening houden dan alleen maar fysieke veiligheid. Er moet ook gedacht worden aan digitale veiligheid. Het gaat bij debatten binnen de politiek soms nog te weinig over DDoS-aanvallen, virussen, hacking en ransomware dat door hackers gebruikt wordt. De online wereld is bij deze gevallen afhankelijk van een handjevol aan instellingen. De economische schade van cybercrime groeit ieder jaar. Bedrijven worden hier vaak gevraagd om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Deze ontwikkeling roept vragen op bij bedrijven. Wie is hier verantwoordelijk voor? Is de digitale veiligheid van ons land en onze bedrijven ook niet de verantwoordelijkheid van de overheid? Dit is een vraagstuk waar steeds meer bedrijven meer worstelen. Digitale orde is ook een belangrijk aspect. Kunnen grote bedrijven als Google, Facebook zomaar hun gang gaan? Waar trekken we als overheid de lijn qua persoonsgegevens. Deze vraagstukken zijn erg dynamisch, dit heeft alles te maken met de continu veranderende online-mogelijkheden.

Bestuurlijke functies

Hoe ga jij als toekomstige ambtenaar bijdragen aan de leefomgeving van jezelf en anderen? De bestuursacademie geeft je hier alle informatie over. De diverse mogelijkheden van opleidingen en mensen die met de neus dezelfde kant op staan.