Foto: Politie.nl

Schrikbarend veel mensen met telefoon achter het stuur: Zo’n 3000 bekeuringen uitgeschreven

BREDA - Kijk jij weleens op je telefoon wanneer je achter het stuur zit? Dan ben je zeker niet de enige. Uit controles van de politie blijkt dat schrikbarend veel mensen tijdens het autorijden op hun telefoon kijken. Tijdens veertien handhavingsdagen waarbij de politie vanuit touringcars controles uitvoerde werden ruim 3500 bekeuringen uitgeschreven.


Helaas gebeurt het nog te vaak dat we mét smartphone in de hand en zonder gordel om achter het stuur zitten. Je bent dan niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor je medeweggebruikers. Daarom plaatste de politie de MONOcam en reden politieteams van september tot en met december met een touringcar door Brabant en Zeeland om weggebruikers extra te controleren. Het doel hiervan is simpel: verkeersveiligheid verbeteren en bewustwording verhogen.

Bij veertien handhavingsdagen werd de touringcar met waarnemers gevolgd door agenten in onopvallende auto’s. Als waarnemers vanuit de bus een overtreding zagen, namen de agenten het over en werd de overtreder staande gehouden en bekeurd. Op locaties waar de inzet van de touringcar niet praktisch of mogelijk was, werd extra gehandhaafd middels speciale camera’s genaamd de MONOcam.

Schokkende resultaten
De politie zie je doorgaans niet in een touringcar rondrijden. Voor deze actie bleek het toch een bijzonder effectief vervoersmiddel; de resultaten liegen er niet om. Maar liefst 3511 bekeuringen zijn uitgedeeld tijdens de veertien handhavingsdagen in Zeeland en Noord-Brabant. Hiervan waren 2707 bekeuringen voor het niet handsfree bellen en/of het vasthouden van de mobiele telefoon.


De politie was niet alleen alert op smartphonegebruik achter het stuur. Als ze tijdens de controles andere verkeersovertredingen zagen – zoals geen gordel om – werd hier uiteraard ook tegen opgetreden. Buiten het smartphonegebruik had de politie nog wat zogenaamde ‘bijvangst’ waaronder een bestuurder die op zijn laptop een brief aan het schrijven was onder het rijden. Ook werden er personen gesignaleerd met openstaande gevangenisstraffen van 26 tot 60 dagen. staandehouding kan namelijk een potentieel ongeluk voorkomen.

Jongeren schrikken van smartphonegebruik op de weg
Op 20 oktober is één van de ingezette politieteams vergezeld door een aantal scholieren van 17 en 18 jaar. Bestuurders van de toekomst dus. Ze kregen de kans om mee te gaan in de handhavingsbus, daardoor konden zij uit eerste hand ervaren hoe veel mensen met andere zaken zoals de mobiele telefoon achter het stuur zitten en wat de gevaren zijn van afleiding in het verkeer. Dat maakte een behoorlijke indruk op de scholieren. Ze hadden wel verwacht dat ze in de tijd dat ze meereden een automobilist zouden treffen die op zijn telefoon zou zitten. Maar hoe snel en hoeveel mensen werden bekeurd, heeft ook op de scholieren veel indruk gemaakt. Scholier Senna: “Ik ben wel onder de indruk van de hoeveelheid, ik had verwacht dat het minder was.” Door deze handhavingsdag samen met scholieren uit te voeren, hoopt de politie bewustwording te creëren onder de weggebruikers van de toekomst over hoe gevaarlijk dit gedrag kan zijn.


 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief