Afbeelding

4 grote misvattingen over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Door: Advertorial Algemeen

Er zijn ondernemers die bewust of onbewust risico lopen aangaande de bedrijfsaansprakelijkheid. Dat heeft onder meer te maken met het ontbreken van kennis over de dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, maar ook met een aantal misvattingen die er bestaan. Het is echter voor vrijwel elke onderneming belangrijk om risico’s aangaande de bedrijfsaansprakelijkheid af te dekken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten ligt daarom voor de hand. Ontdek hier maar eens aan de hand van vier grote misvattingen over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering waarom dat ook voor jouw bedrijf van belang is.

1. Ik ben toch al verzekerd via mijn AVP

Het is een grote misvatting als je denkt dat je particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt voor schade die je met je bedrijf veroorzaakt. Daar is echt een aparte aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) voor nodig. Schade die je als particulier aanricht, valt onder de dekking van de AVP, maar als je aan het werk bent bij een opdrachtgever en schade veroorzaakt, telt de AVP niet. Dan draai je dus zelf voor de kosten op van de aangebrachte schade. De gevolgen van zakelijke aansprakelijkheid kunnen enorm zijn, bijvoorbeeld ook als je werknemer een ongeluk krijgt en deze jouw bedrijf aansprakelijk stelt.

2. Ik heb de aansprakelijkheid afgedekt in mijn algemene voorwaarden

Het is uitstekend als je bedrijf algemene voorwaarden heeft opgesteld, maar daarmee is de zakelijke aansprakelijkheid natuurlijk niet 100% uit te sluiten. Mocht een product dat afkomstig is uit jouw bedrijf schade bij een ander veroorzaken dan is de uitsluiting van aansprakelijkheid echt niet altijd toereikend. De klant kan jouw bedrijf aansprakelijk stellen en naar de rechter gaan, en die besluit dan of je bedrijf al dan niet aansprakelijk is. Het is dus een grote misvatting dat algemene voorwaarden voldoende zijn.

3. Ik loop niet zo snel risico met mijn bedrijf

Het is tevens een misvatting dat je niet zo snel risico met je bedrijf loopt om aansprakelijk gesteld te worden. Zelfs al is het de afgelopen vijf jaar of tien jaar nog nooit gebeurd, het risico is zeker altijd aanwezig. Er is altijd een kans dat je als ondernemer schade veroorzaakt net als dat je werknemers daarmee te maken kunnen krijgen. Dat je niet snel risico loopt met je bedrijf sluit de kans dat je een keer schade veroorzaakt natuurlijk nooit uit. Misschien denk je ook wel dat je bedrijfspand niet zo snel in de brand vliegt of met waterschade te maken krijgt, maar deze risico’s heb je waarschijnlijk toch ook verzekerd.

4. Ik denk niet dat de financiële gevolgen zo groot zijn

Kleine schades als gevolg van zakelijke aansprakelijkheid kan je wellicht prima zelf opvangen. Toch is het belangrijk om de eventuele financiële gevolgschade van een claim niet te onderschatten. Het is een misvatting dat financiële gevolgen niet groot kunnen zijn, want dat kan namelijk wel. De schade kan zelfs zo groot zijn dat je bedrijf niet in staat is om een schadeclaim te voldoen. Denk maar aan een werknemer die een bedrijfsongeluk krijgt en met blijvend letsel te maken krijgt. Daarom is het altijd belangrijk om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben.