Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Breda ontvangt subsidie van 50.000 euro voor nieuw centrum waar recyclen centraal staat

Door: Hanneke Marcelis Economie

BREDA - De Gemeente Breda krijgt 50.000 euro Rijkssubsidie voor onderzoek naar een circulair ambachtscentrum. In zo’n centrum kunnen ondernemers, instellingen en particulieren ingezamelde (afval)materiaal hergebruiken en/of repareren. Daarmee wordt de afvalberg weer een stukje kleiner. Vindingrijk, Parels, stichting Breda Circulair, ondernemers, de milieustraat en onderwijsinstellingen gaan hierin samenwerken.

Een circulair ambachtscentrum kan bijvoorbeeld bestaan uit een materialen-HUB, repaircafé en/of werkplaats met reparateurs van Vindingrijk, ambachtscentrum, kringloopwinkel, ondernemers(werk)plek, op- en overslag van materialen, milieustation en werk-leerbedrijf.

Stad zonder afval
Daan Quaars is blij met de subsidie. “Top dat Rijkswaterstaat Breda helpt om een circulaire ambachtscentra op te richten. Met dit geld gaan we ontdekken hoe zo’n circulair ambachtscentrum werkt. Het doel is duidelijk, we gaan voor een stad zonder afval in 2050. Hoe gaaf is het dat afgedankte stukken regenpijp die bij ons op Milieustraat belanden, straks gewoon hergebruikt worden op een praktijkschool door leerlingen die het vak willen leren.”

Met het circulair ambachtscentrum moet het in de toekomst mogelijk zijn om nog beter de verschillende soorten afvalstromen uit te sorteren, verwerken en te bewerken. “De komende tijd gaat de gemeente ontdekken in welk afval zit nog waarde zit, waar ondernemers en inwoners naar op zoek zijn, hoe we verschillende spullen kunnen verwerken, wat dat kost en wat dat oplevert.” Breda richt zich vooral op het stimuleren van circulair gebruik, creëren van werkgelegenheid en ervaring opdoen met circulariteit.

Circulair economie
Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren met een circulair ambachtscentrum. Het Rijk heeft een prijsvraag uitgeschreven om gemeenten te stimuleren hiermee te experimenteren. Breda is één van de 19 gemeenten die subsidie heeft gekregen. Uiteindelijk moet er een landelijk dekkend netwerk aan Circulaire Ambachtscentra ontstaan in Nederland.