Bij struikroven halen omwonenden planten voor hun eigen tuin. Planten die anders vernietigd zouden worden.
Bij struikroven halen omwonenden planten voor hun eigen tuin. Planten die anders vernietigd zouden worden. Foto: Stichting Struikroven

Planten op terrein van Amphia Langendijk kunnen 12 maart ‘geroofd’ worden door buurtbewoners

Algemeen

BREDA - De voorbereidingen voor de sloop van het Amphia Langendijk zijn in volle gang. Om te voorkomen dat al het groen verloren gaat, kunnen omwonenden op zaterdag 12 maart gaan ‘struikroven’. Het initiatief zorgt ervoor dat waardevol groen gered wordt en de directe omgeving groener wordt. 

Begin november heeft de ziekenhuislocatie van Amphia aan de Langendijk de deuren definitief gesloten. Het oude ziekenhuis zal plaatsmaken voor een gloednieuwe wijk, en de voorbereidingen zijn al in volle gang. “Op dit moment wordt de sloop van de oude gebouwen op het terrein voorbereid: behoud en hergebruik van gebruikte (bouw)materialen staat daarbij centraal”, legt Erik Leijten, directeur van BPD ontwikkeling uit. “Daarbij mag het bestaande groen zeker niet vergeten worden.” Daarom hebben de gemeente Breda, BPD en Stichting Struikroven de handen ineen geslagen om groen dat moet verdwijnen voor de sloop van de gebouwen een tweede leven te geven in de buurt.

Op zaterdag 12 maart kunnen omwonenden van het voormalig Amphia Ziekenhuis gaan straatroven, waarbij planten ‘geroofd’ worden die anders in de container zouden belanden. Het Bredase struikroven team bestaat uit Mattijs van Dalen, Paulien Weijs en Iris Blom. Zij gaan de tweede zaterdag van maart de straat op om de planten die in verschillende tuinen op het terrein staan gratis aan te bieden aan buurtbewoners. 

Door het struikroven blijft de biodiversiteit behouden, worden tuinen in de directe omgeving groener en kunnen bewoners elkaar tijdens deze leuke activiteit ontmoeten. Sloop- en bouwwerkzaamheden leveren vaak hinder op voor de buurt, maar op deze manier hebben de bewoners er ook een beetje plezier van. “Super dat we ook in Breda gaan struikroven. Het is een prachtig initiatief waar Breda graag aan meewerkt”, aldus wethouder Tim van het Hof. “In ons groepkompas staat dat we nog veel meer groen in en om de stad willen. En dat kunnen we niet alleen, elke plant, elke boom die bewoners neerzetten en elke tegel die ze eruit halen, draagt bij aan een beter klimaat.” De wethouder hoopt dan ook dat het niet bij een eenmalig initiatief blijft. “Planten krijgen een tweede leven, hoe circulair wil je het hebben? Zo maken we samen die stad in een park. Wat mij betreft gaan we dit bij alle bouwprojecten doen waar planten en struiken nog goed te gebruiken zijn dus die oproep doe ik ook graag aan projectontwikkelaars en woningcorporaties.”

Nieuwbouw
In totaal komen in Park Langendijk circa 290 woningen en een woonzorgcomplex voor maximaal 145 oudere mensen en mensen die intensieve zorg nodig hebben. De afgelopen maanden hebben BPD en Thebe samen met adviseurs en architecten hard gewerkt aan het bestemmingsplan en de schetsplannen voor de woningontwikkeling en de ontwikkeling van het woonzorgcomplex voor Thebe. In Park Langendijk komen stadswoningen in verschillende types, verdeeld over de hofjes. Langs het Zaartpark worden zogenaamde oeverwoningen gerealiseerd. Dit zijn royale woningen met een bijzondere architectuur, passend bij het bijzondere en groene karakter van Park Langendijk. In het plan komen ook koop- en huurappartementen in verschillende types. De start van de verkoop van de eerste woningen zal in de tweede helft van 2022 plaatsvinden. in 2024 moeten de eerste bewoners intrek kunnen nemen in hun nieuwe woning.