Daan Schuurmans bezoekt onder andere het Kasteel van Breda
Daan Schuurmans bezoekt onder andere het Kasteel van Breda Foto: NPO1

Breda te zien in populaire documentairereeks: ‘Het verhaal van Nederland’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BREDA - De stad Breda vormt op woensdag 9 maart het decor voor de zesde aflevering van de populaire televisieserie Het verhaal van Nederland. In de tiendelige serie neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. 

In aflevering 6 , die op 9 maart om 20.30 uur wordt uitgezonden op NPO1, gaat de serie terug naar de tijd van geuzen en papen (1550-1648). De aflevering opent met een scène van de beeldenstorm in Breda in 1566. Tijdens de beeldenstorm worden er honderden katholieke kerken en kloosters geplunderd en verwoest door protestanten. Dat gaat met bijzonder veel geweld, de schade is niet te overzien. We zien beelden van een kerkbank in de Onze lieve Vrouwekerk in Breda, waarvan alle gezichten zijn weggehakt. Eeuwenoude kerkinterieurs en boekencollecties gaan voor altijd verloren.

Vanuit het Kasteel van Breda vertelt Daan het verhaal van Hendrik van Brederode, die wil dat protestanten dezelfde rechten krijgen als de katholieken. Van Brederode verzamelt wapens en soldaten om een opstand te beginnen. Dan komt hij naar het Kasteel van Breda waar Willem van Oranje woont, om hem te vragen de opstand te leiden. Hij denkt dat Willem aan zijn kant staat, omdat hij de protestanten enige vrijheid heeft gegeven. Maar Willem van Oranje weigert openlijk voor die opstand te kiezen en besluit de geuzenlegers niet te steunen.

Het Verhaal van Nederland is een project met naast een serie ook een kinderserie voor Zapp.nl, een podcast met Diederik van Vleuten en een serie podwalks; een app met 10 interactieve wandelverhalen op verschillende historische locaties in Nederland. Ook is er een boek geschreven bij de serie en zijn er ingekorte versies van de TV-serie speciaal voor in het voortgezet onderwijs. Meer informatie over het gehele project is te vinden op: HetverhaalvanNederland.nl.