Afbeelding
Foto: Nieuwe Veste Bibliotheek

Staatssecretaris Van Huffelen bezoekt het Informatiepunt Digitale Overheid in bibliotheek Breda

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Staatssecretaris van Digitalisering, Alexandra van Huffelen was afgelopen week in de bibliotheek van Breda voor een bezoek aan het Informatiepunt Digitale Overheid.  Ze noemt deze informatiepunten essentieel en het kabinet wilt dat deze vanaf aankomend jaar structureel worden.  

“Alhoewel digitalisering overheidszaken makkelijker kan maken, blijft het van belang dat mensen ergens naar binnen kunnen lopen om geholpen te worden. Nederland heeft ongeveer 4 miljoen mensen die het lastig vinden om digitaal hun overheidszaken te regelen. Juist voor hen is het belangrijk om de drempel tussen hen en de overheid zo klein mogelijk te houden”, aldus van Huffelen. De Informatiepunten zijn fysieke loketten waar mensen naartoe kunnen met hun vragen over bijvoorbeeld belastingaangifte, DigiD of het aanvragen van een uitkering. Ook begeleiden de informatiepunten mensen naar cursussen in digitale vaardigheden. Het kabinet gaat er jaarlijks 20,95 miljoen euro voor uittrekken om te zorgen dat deze informatiepunten een permanente aanwezigheid krijgen.

De overheid is in 2019 gestart met de eerste 15 informatiepunten. Inmiddels is dit aantal gegroeid tot 450 informatiepunten in bibliotheken verspreid over Nederland. Soms kunnen de medewerkers van deze informatiepunten de hulpzoekende gelijk helpen en anders kunnen ze hen naar de juiste instanties doorverwijzen. Er zijn inmiddels al 36.000 vragen gesteld bij deze informatie punten. Het geld dat het kabinet uittrekt is bedoeld om de lokketen langer te openen, medewerkers te trainen en nieuwe overheidsdiensten aan te sluiten. Ook wilt het kabinet het geld gebruiken om uit te breiden naar andere locaties zoals wijk- en buurtcentra en zorginstanties.