Foto: Hans Kloppert
Uitgelicht

Breda Jazz Festival pakt voor 50e editie uit met extra podia en groots jubileumprogramma

BREDA - Het Breda Jazz Festival, dat traditiegetrouw gedurende de vier dagen van het Hemelvaartsweekend gehouden wordt, beleeft dit jaar zijn 50ste editie. En dat gaat op een unieke manier gevierd worden. “Namelijk met meer podia, meer bijzondere locaties en meer spetterende acts. Hiermee biedt het 50ste Breda Jazz Festival tussen 26 mei en 29 mei echt voor elk wat wils”, aldus de organisatie.


De meeste podia zullen dezelfde zijn als die van de laatste live editie van 2019. Voor deze jubileumeditie zullen deze worden uitgebreid met een aantal extra podia op bijzondere locaties. 

Zo komen er swingende openluchtpodia bij het T-huis in het Valkenbergpark en bij BAAI aan het water. En de haven is dit jaar maar liefst drie podia rijk; naast het vertrouwde Spanjaardsgat podium aan de ene kant, is er een podium aan De Haven bij de Hoge Brug en een podium op de Tolbrug. De nieuwe locatie Ingenhousz, gelegen aan het goed per auto bereikbare Doctor Jan Ingenhouszplein, pakt uit met een bijzonder tuinterras. En rondom de Willemstraat is er live muziek van brass bands, helemaal vanuit het NS Station tot aan het T-huis, én een niet te missen fototentoonstelling in de StadsGalerij (geopend op donderdag van 14:00 tot 18:00 uur en op vrijdag t/m zondag van 13:00 tot 18:00 uur). 

Wie zélf graag z’n kunsten laat zien als (festival)fotograaf kan via www.bredajazzfestival.nl/fotowedstrijd ook nog deelnemen aan een heuse fotowedstrijd.

Donderdag 26 mei
Voorafgaand aan de opening op de Grote Markt is er op deze Hemelvaartsdag van 12.00 tot 13.00 uur traditiegetrouw de jazz beiaardbespeling door stadsbeiaardier Paul Maassen. Om 13.00 uur openen voorzitter Bart Wouters en burgemeester Paul Depla vervolgens officieel het 50ste Breda Jazz Festival vanaf het podium Grote Markt midden. Op ditzelfde podium gaat het festival om 14.00 uur van start met een Festival Surprise Band, een speciaal voor het Breda Jazz Festival samengestelde band van (inter)nationale solisten. “Deze band staat onder leiding van oudgediende Dan Barrett, die al in 1977 voor het eerst op het Breda Jazz Festival speelde! Tegelijkertijd is op het Spanjaardsgat podium gitaargrootheid Jan Akkerman te bewonderen. In totaal kunnen bezoekers kiezen uit maar liefst 20 podia, waaronder het sfeervolle tuinterras bij Ingenhousz, waar deze middag vanaf 15.30 uur de Breda Jazz Marathon gehouden wordt, met een keur aan Bredase New Orleans orkesten.”

Vrijdag 27 mei
Op vrijdag begint het festival om 13.00 uur met het Intermezzo Lovesick Duo uit Italië, op het podium Grote Markt midden. “Andere aanraders op deze dag zijn onder meer Drew Davies plays Louis Jordan, om 16.30 uur in Hotel Nassau, en de Franse band Jessie Lee & the Alchemists, om 20.00 uur op het Kerkplein podium. En niet te vergeten het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, om 20.30 uur op het Spanjaardsgat podium. Betaalde toppers van deze avond zijn Dulfer Jazz in Publieke Werken, plus het Bob Kaper Jubileum Concert en de Funky Friday Midnight Party, beide in De Avenue.” Deze laatste start heel toepasselijk om middernacht, met live muziek en Top 2000 VJ Fenno Werkman, en gaat tot vier uur in de ochtend door!

Zaterdag 28 mei
Op zaterdag 28 mei vanaf 11.00 staat De Avenue in het teken van de inmiddels legendarische Duo Special. Twee muzikanten die nog niet eerder met elkaar hebben gespeeld, worden aan elkaar gekoppeld, waarna het -geheel in de geest van de jazztraditie- improviseren geblazen is. “En iedereen die een kaartje heeft weten te bemachtigen, mag meegenieten! Andere bijzondere optredens op zaterdag 28 mei zijn de Amsterdamse Studenten Big Band, vanaf 13.45 uur in het Winters podium Spanjaardsgat en dansen op de Havermarkt met Jazz Connection om 20.00 uur. Het tuinterras van Ingenhousz staat deze dag in het teken van swingende acts met lange namen: om 16.00 uur Steve Lucky & The Rumba Bums ft. Miss Carmen Getit, en om 20.00 uur Professor Cunningham & his Old School.”

Zondag 29 mei
Nóg zo’n bijzondere plek voor indrukwekkende optredens is natuurlijk de Grote Kerk. “Het grootse Gospelconcert, dat gepland staat op zondag 29 mei om 10.30 uur, kan zich simpelweg geen betere locatie wensen… Ook niet te missen zijn de verschillende muzikale pleintjes, bijvoorbeeld het podium Sas pleintje, met de hele middag Festival Surprise Bands in verschillende bezettingen. Maar ook het pleintje in de Veemarktstraat, dat 4 dagen in het teken staat van latin en deze middag de pan uit swingt met Fruta Fresca en Latin Cruise.” Deze jubileumeditie van het Breda Jazz Festival wordt op feestelijke wijze afgesloten met de Slotceremonie in De Avenue van 18.00 tot 19.00 uur, die wederom wordt opgeluisterd door de Festival Surprise Band, deze keer onder leiding van Bart Wouters.

Praktische informatie
De kaartverkoop voor de betaalde concerten is reeds gestart. Alle overige optredens zijn traditiegetrouw gratis toegankelijk. Het 50ste Breda Jazz Festival start op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, en eindigt op zondag 29 mei. Het complete programma en andere informatie staan op www.bredajazzfestival.nl .