Foto: Spraakmakers

Burgemeester Depla: ‘Trek drugsbeleid en aanpak van criminaliteit uit elkaar’

BREDA - Nederland moet het drugsbeleid en criminaliteitsbeleid uit elkaar trekken. Dat stelt burgemeester Depla in een pleidooi bij Spraakmakers. Hij stelt dat de gezondheid juist de dupe is van het beleid waarin de aanpak van drugs en de aanpak van criminaliteit aan elkaar gelinkt worden. “Drugs zijn niet het probleem. Het verbod is het probleem.”


Burgemeester Depla was dinsdag te gast in Spraakmakers op NPO radio 1. Daar pleitte hij voor een scheiding tussen de aanpak van drugs en de aanpak van criminaliteit. “De drugscriminaliteit heeft heel weinig met drugs te maken. Het gaat die criminelen niet om drugs. Het gaat ze om het geld dat ze ermee kunnen verdienen”, legt Depla uit. De aantrekkingskracht van de drugscriminaliteit is voor jongeren enorm groot. Zij worden gelokt met mooie geldbedragen, waarvoor ze ‘slechts’ een pion hoeven te zijn in het criminele circuit. Maar ze raken daardoor steeds dieper in de criminaliteit verzeild. “We moeten die aantrekkingskracht tegengaan. Dan vraag ik me af of ‘de war of drugs’ daar de best methode voor is. Als Nederland vandaag tomaten zou verbieden, hebben we morgen tomatencriminaliteit. Is het probleem dan het product? Of zijn het de criminelen? “  

Paul Depla is een groot voorstander van de legalisatie van drugs. Hij stelt dat het huidige verbod juist een gevaar is voor de gezondheid. “Het gebruik is er. Dan moet je nadenken over hoe je dat gaat organiseren. Als je wegkijkt, stapt het criminele circuit in. Zij gaan dan heel veel geld verdienen. En daar is de gezondheid de dupe van. Want er is geen controle op het gebruik, of op de kwaliteit van het product.” Zijn pleidooi is dan ook duidelijk: Nederland moet de regie naar zich toetrekken. En het drugsbeleid moet weer gaan over gezondheid. “We moeten een strijd voeren tegen criminelen. Niet tegen genotsmiddelen.”

Luister de aflevering waarin Paul Depla zijn pleidooi doet hier terug.