Foto: Edwin Wiekens

Wereldberoemde wielertricots zijn te bewonderen in de Grote Kerk

BREDA - Op zondag 21 augustus 2022 gaan de 184 renners van La Vuelta na de start van de derde etappe, met de fiets aan de hand door de Grote Kerk Breda. Tijdens de Ronde van Spanje maakt de adrenaline in hun lichaam even plaats voor stilte en bezinning. Een aantal renners steekt ook een kaars op ter herdenking van de wereldwijde coronaslachtoffers. In de aanloop naar dit sleutelmoment van La Vuelta in Breda presenteert de Grote Kerk Breda vanaf 1 juli een bijzondere tentoonstelling, een selectie van ruim 100 wielershirts uit de omvangrijke collectie van de Brabantse verzamelaar Henk Theuns: Koerstrui in de kerk.  


Mart Smeets zegt over Henk Theuns: “Werkelijk ge-wel-dig! Ik kan niets anders zeggen: wat een waanzinnig fantastische verzameling!” De collectie bevat zo’n 7000 wielertricots waarvan een selectie van ruim 100 van de absolute toppers op een eigentijdse, creatieve manier worden getoond in de Grote Kerk Breda.  

Ontwerper Jan Konings en oud-wielrenner en journalist John den Braber hebben een selectie gemaakt waarbij verhalen over deugd en zonde, die achter de wielertricots schuilgaan, centraal staan. Marieke Wiegel, directeur van de Grote Kerk Breda is er trots op om in het kader van La Vuelta Holanda een bijzondere tentoonstelling te presenteren: “De verbinding tussen de populaire wielersport en religie is geen vreemde. Het wielertricot is als de relikwie van deze sport. Het wordt dan ook door menig fan met enthousiasme verzameld. Het is geweldig een bijzondere selectie uit de collectie van Brabantse verzamelaar Henk Theuns in de aanloop van La Vuelta Holanda in Grote Kerk Breda een erepodium te bieden.” 

Speciaal ontwerp 
De rode trui voor de eerste drie etappes in Nederland (La Vuelta Holanda) wordt in opdracht van de gemeente Breda en La Vuelta Holanda ontworpen door de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen. Deze unieke nieuwe Nederlandse rode trui én alle historische rode truien van de Ronde van Spanje krijgen binnen de tentoonstelling een ereplaats in de Mariakapel.
Het bekende duo Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek maakte speciaal voor Koerstrui in de kerk een nieuwe Exactitudes waarvoor bekende oud-professionele wielrenners poseren in hun historische en iconische wielertricot. Deze levensgrote beelden zullen prominent in de kerk worden tentoongesteld.

Wielerpreken in juli en augustus 
De tentoonstelling Koerstrui in de kerk kent een vol en rijk publieksprogramma. Tijdens de wekelijkse wielerpreek op zondag deelt een bekende Nederlander zijn of haar wielerpassie met het publiek. Henk Theuns, Jan Konings en John den Braber zullen gedurende de tentoonstelling rondleidingen verzorgen. Speciaal voor kinderen is er een actief programma waar zij onder begeleiding actief werken aan speciale wielerbuttons van La Vuelta Holanda.