Foto: Albert Bienefelt
Uitgelicht

Ad van den Bemt is vrijwilliger bij NAC: ‘NOAD is mij op het lijf geschreven’

BREDA – In de rubriek Held van de Maand zetten we mensen in de schijnwerpers die zich langdurig en onbetaald hebben ingezet. Deze keer is dat Ad van den Bemt (71). Hij is sinds mensenheugenis actief bij NAC Breda. Geel-Zwart is de rode draad in zijn leven.


“Heb je even?” zegt Ad als naar zijn vrijwilligerswerk wordt gevraagd. “Want alles is NAC wat de klok slaat in Huize van den Bemt. Als kind woonde ik onder de rook van het oude stadion in de Beatrixstraat. Mijn opa en vader namen me van jongs af aan al mee naar NAC. Ik heb bijna 65 jaar een seizoenkaart. Sinds 1994 ben ik bestuurslid van de supportersvereniging. En in 2004 werd ik voorzitter.”

Vrijwilligerswerk doe je nooit alleen
“Bij NAC is een grote club vrijwilligers actief. Vrijwilligerswerk doe je eigenlijk nooit alleen. Je bent onderdeel van een ploeg. Het is prettig om daar een steentje aan bij te kunnen dragen. Ik vergader met de clubraad en zit in de redactie van Geel-Zwart. Daarnaast help ik mee tijdens activiteiten en doe ik klusjes. En ik ben beheerder en gids van het NAC Museum. Per week ben ik minimaal dertig uur voor NAC in de weer. Mijn vrouw Ria heeft me gelukkig altijd de ruimte gegeven. Daar ben ik haar erg dankbaar voor.”

Supporters voor het goede doel
“Zeven jaar geleden werd er bij Ria kanker geconstateerd. Een periode van chemo en bestralingen volgde. Een heftige tijd. Gelukkig gaat het nu redelijk goed. Ik ergerde me steeds vaker aan de verruwing op en om het veld. De spreekkoren en vooral het ‘K-woord’. De uitwedstrijd tegen ADO vorig seizoen was de druppel. Net daarvoor was bij Ralf Seuntjens een tumor ontdekt. Er hing een spandoek om hem te steunen. Een groepje misdroeg zich. Ze riepen ‘Kanker Den Haag’ en hadden delen van het stadion beklad. Heel confronterend! Ik schaamde me kapot en besloot in actie te komen. Thijs Kroezen, die negen keer kanker kreeg, doet ook mee. We zamelen geld in voor onderzoek naar kanker. Op 11 september is de tweede Swim to Fight Cancer Breda. Ruim 250 NAC-supporters duiken dan de singels in. We hopen op veel donaties. Belangstellenden kunnen kijken op fightcancer.nl.”

Nooit Opgeven Altijd Doorzetten
“Bij NAC werk en praat ik met de meest uiteenlopende mensen. Ik hou van organiseren en meedenken. Intussen heb ik een breed netwerk. Er is één gemeenschappelijke deler: de onvoorwaardelijke liefde voor NAC. Vanwege de verschillende karakters is het belangrijk om geduldig en diplomatiek te zijn. En het zit niet altijd mee. Daarom is NOAD, het motto van NAC, het allerbelangrijkste. Dat is mij ook op het lijf geschreven. Nooit Opgeven Altijd Doorzetten. Mijn telefoon staat vaak roodgloeiend. Soms is het behoorlijk aanpoten om alles geregeld te krijgen. Het vrijwilligerswerk achter de schermen bij een betaaldvoetbalorganisatie geeft me veel voldoening. Af en toe neem ik een jongere met een taakstraf onder mijn hoede. Mooi als zo iemand zich daarna blijft inzetten voor de club.”

Wil jij ook vrijwilliger worden bij NAC Breda? Kijk op nac.nl. Wil je meer weten over Ad van den Bemt of andere helden? Ga dan naar www.heldenvanbreda.nl.