Paul van Midde en Johan de Vos op het terras bij Boerke Verschuren
Paul van Midde en Johan de Vos op het terras bij Boerke Verschuren Foto: Hanneke Marcelis

Met bierviltjes op de tafeltjes van tientallen horecazaken zamelt de Voedselbank geld in

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Wie komende tijd aan een tafeltje bij de Bredase horeca gaat zitten, krijgt waarschijnlijk een wit met oranje bierviltje van de Voedselbank Breda voor zijn drankje. Daarop is een QR-code afgedrukt waarmee horecabezoekers een donatie kunnen doen aan de Voedselbank. Het idee is bedacht door Paul van Midde van de Voedselbank Breda, en er zijn 50.000 viltjes in omloop.

Ruim 600 gezinnen in Breda zijn afhankelijk van de voedselbank. En de verwachting is, dat dit er alleen maar meer zullen worden. Het is dan ook cruciaal voor de voedselbank om voldoende donaties op te halen om alle gezinnen te kunnen blijven voorzien van voedselpakketten. Eén van de manieren waarop de Voedselbank Breda dat doet, is via bierviltjes. Daarop staat de tekst: ‘Geef jij een rondje’. Verder vind je op het viltje een QR-code waarmee je kan doneren aan de voedselbank. Het concept van de viltjes is nieuw in Nederland, en werd bedacht door Paul van Midde.

Idee
“Ik weet nog goed dat ik een keer op een terras zat, en geen viltje kreeg voor bij mijn drankje”, vertelt Paul. “Toen schoot dit idee me ineens te binnen. De horeca moet namelijk betalen voor de viltjes. Dus wat nou als wij als voedselbank viltjes laten maken, die de horeca kan gebruiken. Via de viltjes kunnen wij dan onze boodschap verspreiden.” Zo gezegd, zo gedaan. Na intern overleg over het plan, klopte Paul aan bij Johan de Vos van KHN Breda. De horecaondernemer van Boerke Verschuren was onmiddellijk enthousiast.

“De horeca heeft een moeilijke tijd achter de rug. Horecaondernemers weten als geen ander, hoe fijn het is als er dan mensen voor je klaarstaan. Ik vind het enorm belangrijk dat we de 600 gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank helpen. En ik weet ook dat het aantal mensen dat afhankelijk is van de voedselbank komende tijd waarschijnlijk enkel zal toenemen. Door deze bierviltjes te gebruiken, kunnen wij als horeca relatief simpel een steentje bijdragen. Dat doen we dan ook graag.”

Tekst gaat verder onder de foto.


De bierviltjes van de Voedselbank  - Hanneke Marcelis

Tientallen horecazaken
Er was veel enthousiasme bij de Bredase horeca om mee te doen met de actie. Zo doen alle horecazaken op de Ginnekenmarkt mee, maar zijn de viltjes bijvoorbeeld ook in omloop in Princenhage, op de Grote Markt, op de gehele Havermarkt, aan de Haven, bij Venise en de Bommel, en bij golfparken De Haenen en Bergvliet. “Het is geweldig om te zien dat de horeca zo graag wil meewerken. Iedereen die ik benaderde zei meteen ‘ja’”, vertelt Van Midde enthousiast.

De actie met de viltjes loopt totdat deze op zijn. In eerste instantie zijn er 50.000 gedrukt, waarmee de horeca waarschijnlijk zo’n twee weken vooruit kan. Van Midde heeft hoge verwachtingen voor de actie. “We kunnen natuurlijk goed meten hoe de donaties lopen. Als dat goed loopt, gaan we meteen viltjes bijdrukken. het zou dan ook fantastisch zijn als we een sponsor vinden voor het drukken van de viltjes, zodat alle opbrengsten van de donaties volledig naar de voedselpakketten kan.”

Als het aan Van Midde ligt, wordt de actie uitgerold door heel Nederland. “Als onze actie een succes is, dan gaan we het natuurlijk ook aankaarten bij de landelijke Voedselbank, zodat alle voedselbanken in Nederland van dit concept kunnen profiteren. Want alle voedselbanken hebben de steun hard nodig.”

Hoe werkt het
Op het bierviltje staat de tekst ‘Geef jij ‘n rondje?’, en vind je een QR-Code. Wie de code scant, komt op een donatiepagina van de Bredase voedselbank terecht. Verder lees je op het viltje dat je met jouw donatie de ruim 600 gezinnen die gebruik maken van de Bredase voedselbank helpt. “Zo halen we niet alleen donaties binnen, maar vergroten we ook de bewustwording van mensen. 600 gezinnen zijn zo’n 1800 mensen die afhankelijk zijn van onze voedselpakketten. En om hen te kunnen blijven helpen, zijn donaties echt hard nodig”, aldus Ad van Aalst van de Bredase Voedselbank.